iki cihanda mutlu olmak istiyorsan bu maddeler ölçün olsun

İKİ CİHANDA MUTLU OLMAK İSTİYORSAN AŞAĞIDAKİ MADDELER ÖLÇÜN OLMALI
v  Vaktini boşa geçirme. Geçen vakitlerine bir göz at. Allah’ın rızasına ve emirlerine uygun geçirmişsen Allah’a şükret, değilse Allah’a yönel istiğfar et ve kendini düzelt.
v  Allah’ı zikret ve O’nun sana verdiği nimetleri daima hatırla. Zikri çok yapmak marifet değildir. Asıl marifet verdiği nimetleri düşünerek O’nu anmaktır.
v  Zikrederken, dua ederken ve namaz kılarken O’ndan gafil olma.
v  Yürürken etrafına bakıp durma. Daima önüne ve ayak ucuna bak. Etrafa bakınmak kalpte perdeler meydana getirir. Seni huzurdan mahrum eder.
v  Her halükarda gafletten sakın. Daima kalbin O’nunla olsun. Böyle olursa kalbin huzurla dolar. Huzur içinde nefes alan kişi diridir. O’ndan gafil olduğunu sezdiğin an istiğfar et.
v  Her hareketin ve her niyetin O’nun rızasını kazanmak için olsun. O’nun rızasına uygun olmayacak her şeyden uzaklaş.

v  Kalbini O’ndan başkasından arındır. Kalbini bu hale getirirsen o zaman kalbin bir ayna gibi olur. Onda Allah’ın cc tecellilerini görürsün.
v  Dışın halk ile, iç alemin daima O’nunla olsun. Daima murakabe halinde bulun. Yaptığın her harekete Allah’ın nasıl nazar ettiğini görmeye çalış.
v  Kelime-i tevhidi bırakma. Onu getireceğin zaman gözünü kapat ve kainatta O’nu görüyormuş ve O’nun birliğini ilan ediyormuş gibi kelime-i tevhidi söyle.
v  Sıkça şu duayı söyle; “İlahi ente maksudi ve rıdake matlubi”  Allahım, maksadım Zat’ın, istediğim de rızandır.
v  Eğer iç alemini arındıramıyorsan şu duayı söyle; “Ma zekernake hakka zikrike ya mezkur” Ey her türlü zikirle zikredilen Rabbim, Seni hakkıyla zikredemedim.
v  Sıkça şu duaları da söyle; “Allahım! Gönlümde olanı hakkımda hayırlı eyle. Hakkımda takdir buyurduğuna da gönlümü razı eyle. Yanlış kararlar vermeme ve yanlış işler yapmama müsaade etme. İlmimi, imanımı, aşk ve şevkimi, ihlas ve samimiyetimi, uhuvvetimi, kurbiyetimi, basiretimi, ferasetimi, muhabbetullah duygumu, mehafetullah duygumu, muhabbeti Resulullah duygumu artır. Beni sırat-ı müstakim den ayırma. Ayaklarımı, kalbimi ve diğer uzuvlarımı sırat-ı müstakimden ayırma. Beni bildiğim ve bilemediğim bütün tehlikelerden koru. Beni salih kullarından eyle!”
v  Muhasebe et. Hatanı ve yanlışını erkenden tespit etmeye çalış. Düzeltmek için gayret et. Başarılı olamasan bile bu mücadelen inşallah affına sebep olur.
v  İstişare et. İstişare etmeden karar verme. İstişare ederek alacağın bir karar kendi başına alacağın karardan daha evladır.
v  Acele etme. Bazı şeylerin düzelmesi için zamana bırak. Çayın bile demlenmesi için zamana ihtiyacı olduğunu unutma.
v  Etrafına her zaman hayır tavsiye et. Ancak tavsiye ettiğin hayırları hemen yapmaları bekleme. Sen bile belli bir güzelliğe ulaşana kadar ne kadar zaman geçirdiğini ve mücadele verdiğini unutma. Böylece insanlardan ümidini kesmemiş ve aşk-şevkini kırmamış olursun.
v  Hayatının namazına göre ayarla. Namazdan daha ehemmiyetli bir hal-davranış-iş ve kulluk yoktur.
v  Namazda Allah’tan gafil olma. Namaza hazırlıklı gir ve edebini korumaya çalış. Gafletle edepsizlik yapma.
v  Gece teheccüd namazını kılmaya alış. Allah ile en samimi olacağın vakit o vakittir.
v  Sabah namazından sonra uyumamaya çalış. Güneşin üzerine uyurken doğmamasına dikkat et.
v  Günlük çekmen gereken zikir ve duaları planla, yapmaya çalış. Az olsun ama devamlı olsun.
v  İnsanlara ve özellikle evladına kazandırmak istediğin davranış ve karakterleri belirle. Bunları ne zaman ve nasıl kazandıracağını planla.
v  Önceden kazanılmış tecrübelerden faydalan, o konu ile ilgili tecrübeli insanlardan faydalanmaya çalış. Yeniden tecrübe ederek zaman kaybetmemeye çalış.
v  Boş zamanlarını zikirle doldur. Boş ve faydasız işlerden uzak durmaya çalış.
v  Okuman gereken kitapların listesini çıkar ve okuma planı yap.
v  Münakaşa ederek insanlara bir şey anlatmaya çalışma. Münakaşa ortamında gönüller değil nefisler konuşur. Nefis de kabullenmek için değil üstün gelmek için mücadele eder.
v  Başına gelen olaylardaki hikmeti ve ihtarı görmeye çalış. İsyan perdesinden olaylara bakma. Hem bir sonuç elde edemezsin hem de kaybedersin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder