istigfar ve Tevbe nedir.günlük çekilecek tesbihler

İSTİĞFAR VE TEVBE

Günlük çekilmesi gereken zikirler listemizde Mutlaka olmalı ve herzaman okumalıyız. Tevbe ve istiğfar kapısı her zaman açık olduğunu unutmayalım... 
İnsan günahlarını daima hatırlamalı tevbe etmeli ve bunları düzeltme gayretine girmelidir. Çünkü Allah u teala “Allah’a günahlarında dolayı tövbe ve istiğfar et” buyurmaktadır. İnsan ilk önce bu emirden dolayı istiğfar ve tövbe etmelidir.
Efendimiz sav günde 70 defa istiğfar çekiyordu.
Asıl hata günaha düştüğün halde, günahının farkında olmamak yada tevbe ederek günah yükünden kurtulmaya çalışmamaktır. İstiğfar; düşebileceği günahlardan Allah’a sığınma, Tövbe ise; düştüğümüz günahlardan Allah’tan bağışlanma dilenmedir. “Estağfirullah el azim” istiğfar, “Ve etubu ileyh” ise tövbe demektir.

Günlük düzenli istiğfar çeken kişi şunları elde eder;
1.      Her gün yaptığı hataları düşünmüş, hatasının farkına varmış, tevbe ederek temizlenmiş ve bunları yapmamaya niyet etmiş olur. Böylece günahın kalbinde yer edinmesine fırsat vermemiş olur.
2.      İstiğfar ile Allah’a sığınmış ve düşebileceği günah ve hatalara düşmemek için Allah’ın yardımına başvurmuş olur.Mümin düşebileceği hata ve günahları önceden düşünmelidir. Bunları yapmamak içinde istiğfar ile Allah’a sığınmalıdır. Çünkü problemlerin çözüm kaynağı Allah’tır. O’na gereği gibi sığınanlar dertlerine hem derman bulur, hem de ihtiyacını gidermiş olur.
3.      Manevi kirlerden arınmış ve kalbini temizlemiş olur. Kalbini temizleyen kişinin iradesi güçlenir, ibadet şevki artar, Allah’a yaklaşır, Allah’tan gelen esintileri almaya ve idrak etmeye başlar.
4.      İstiğfar çeken kişi günahlarının farkında olduğunu ve düzeltmek için gayret göstereceğini beyan etmiş olur.Böylece hepsini düzeltemese bile gayretine girdiği için inşallah günahlarından bağışlanmış olur.
5.      İstiğfar çeken kişi, şeytanın en önemli desisesine karşı tedbir almış olur. Çünkü; “Şeytanın mühim bir desisesi, insana kusurunu itiraf ettirmemektir, tâ ki istiğfar ve istiâze yolunu kapasın. Hem nefs-i insaniyenin enâniyetini tahrik edip, tâ ki nefis kendini avukat gibi müdafaa etsin, adeta taksirattan takdis etsin." "Evet, şeytanı dinleyen bir nefis, kusurunu görmek istemez. Görse de, yüz tevil ile tevil ettirir.  Nefsine nazar-ı rıza ile baktığı için, ayıbını görmez. Ayıbını görmediği için itiraf etmez, istiğfar etmez, istiâze etmez, şeytana maskara olur. "Nefsini ittiham eden, kusurunu görür.
Kusurunu itiraf eden, istiğfar eder. İstiğfar eden, istiâze(sığınır) eder. İstiâze eden, şeytanın şerrinden kurtulur. Kusurunu görmemek, o kusurdan daha büyük bir kusurdur. Ve kusurunu itiraf etmemek, büyük bir noksanlıktır. Ve kusurunu görse, o kusur kusurluktan çıkar. İtiraf etse, affa müstehak olur."Evet, kusuru görebilmek tövbe ve istiğfarın girişi ve yarısı hükmündedir. Kusuru görmemek ise, -Allah korusun-, firavunluğa gidişin başlangıcı ve çekirdeği hükmündedir. Bu sebeple nefsin kusur ve ayıplarını görmek kemalattan ve güzel hasletler sınıfındandır. İstiğfarın özü ve esası da insanın kusur ve ayıplarını görmesi ve elinden geldiği kadar ondan kaçınmasıdır.
İstiğfar yapan biri daima; şeytanın ve nefsinin kandırmacalarının başına açtığı dertleri hatırlar. Böylece hem şeytan ve nefisle olan mücadelesine devam eder ve hem de nefsini avukat gibi savunmaktan vazgeçerek enaniyet bataklığına düşmekten kurtulur.
6.       İstiğfar ile günahlarının farkına vardığı için hatalarını düzeltmeye çalışır. Böylece hem ulaşması gereken olgunluğa ulaşır ve hem de bir günü bir gününe eşit olmamış olur. Daima istiğfar çekilmesi insanın düzelmesi adına bir eğitim metodudur.

İstiğfar’ın Meali; Allahım! Bilerek yada bilmeyerek yapabileceğim ve düşebileceğim tüm günah ve kusurlardan Sana sığınıyor, bunları yapmama hususunda her şeye gücü yeten Azamet sahibi olan Sen’den yardım dileniyorum. Ve yine bilerek yada bilmeyerek yaptığım tüm günah, hata ve kusurlarımdan dolayı pişman olduğumu ilan ediyor ve Senin beni bağışlamanı talep ediyorum.

 “Her namazdan sonra, üç kere, “Estağfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ huv el-hayyel-kayyume ve etubü ileyh okuyanın, bütün günahları afv olur.” HŞ
Nasıl istiğfar çekilmesi daha faydalıdır?
·         Günlük 70 yada 100 defa istiğfar çekilmelidir.
·         İstiğfar çekerken işlenilen ve işlenilebilecek olan günahlar akıldan geçirilerek istiğfar çekilmesi daha faydalıdır.
·         Sabah vakti ve gece yatmadan önce olmak üzere günde iki kez istiğfar çekilmesi daha faydalıdır. Böylece sabahtan tedbir alınmış olur, akşamleyin de işlenilen günahlardan temizlenmiş olarak yatılmış olur. Gece ölüm gelirse inşallah tevbe ederek ölünmüş olur. 
·         Düşebileceğimiz hata-kusur ve günahlar bir kenara yazılmalı böylece unutulmamalı.
·         İşlediğimiz günah ve kusurlar bir kenara yazılmalı, böylece her günahımızdan ayrı ayrı tevbe edilmeli. Nasıl ki her yanlış ayrı ayrı silinerek düzeltilir; günahlarda ayrı ayrı tevbe edilerek düzeltilmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder