zilhicce ayı zilhicce ayı ne zaman zilhicce orucu

Zilhicce ayının fazileti
Zilhicce ayının ilk 10 gününde oruç tutan kimseye Hz. Allah cc 10 nimet verir;
1.      Ömrüne bereket verir
2.      Malını korur
3.      Ailesini korur
4.      Günahlarını affeder
5.      Sevaplarını kat kat artırır
6.      Canını son nefesinde kolay verdirir
7.      Kabrini aydınlatır
8.      Terazisini ağır getirir
9.      Cehenneme atılmaktan kurtulur
10. Cennetteki dereceleri yükseltilir
Peygamber Efendimiz sav buyurdular ki;

·        “Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç; bir yıl oruç tutmaya, bir gecesini ihya etmek te Kadir gecesini ihya etmeye bedeldir.”(İbni Mace)
·        “Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için 700 misli sevap vardır.” (Beyhaki)
·        “Zilhiccenin ilk dokuz gününde oruç tutan, her gün için helal malından yüz köle azad etmiş veya Allah yolundaki mücahitlere yüz at vermiş veya Kabe’ye kurban için 100 deve göndermiş gibi sevaba kavuşur.” (R. Nasihun)
·        “Bu on günün hayrından mahrum olan kimseye yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu (Arefe) günü oruçla geçirmelidir. Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez.” (T.Gafilin)
·        “Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi (elhamdülillah), tehlili (Lailahe illallah) ve tekbiri (Allah u ekber) çok söyleyin!” (Taberani)
·        Peygamber Efendimiz sav, zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerin diğer aylarda yapılan amellerden daha kıymetli olduğunu bildirince, sahabe efendilerimiz; “Ya Resulallah, Allah yolunda cihaddan da mı kıymetlidir?” dediler. Efendimiz sav; “Evet, cihattan da kıymetlidir. Ancak canını, malını esirgemeden harbe gidip şehit olan kimsenin cihadı daha kıymetlidir.” Buyurdular. (Buhari)
·        “Arefe günü tutulan oruç biri geçmiş, biri de gelecek yılın günahlarına kefaret olur.”
·        “Arefe günü Besmele ile bin ihlas okuyanların günahları affedilir ve duası kabul olunur.”

Zilhicceni 10 gününde şunlar olmuştur;
1.      Günü; Allah cc, Adem as’ın duasını kabul edip affetmiştir.(Bağışlanma günüdür)
2.      Günü; Allah cc, Yunus as’ın duasını kabul ederek balığın karnından dışarı çıkarmıştır. (Bu günkü oruç bir yıllık ibadete bedeldir.)
3.      Günü;  Allah cc, Zekeriyya as’ın duasını kabul etti ve ona evlat ihsan eyledi. (İsteklerin kabul günüdür)
4.      Günü; Hz. İsa’nın as doğduğu gündür. (Umutsuzluk ve kaygıların kaldırıldığı gündür)
5.      Günü; Hz. Musa as’ın doğduğu gündür. (Münafıklıktan ve kabir azabından kurtulma günüdür)
6.      Günü; Allah cc’nun hayır kapılarını açtığı gündür.
7.      Günü; Cehennem kapıları 10. güne kadar kapanır ve açılmaz. (Fakirlik kapınsın kapanıp, zenginlik kapısının açıldığı gündür.)
8.      Günü; Tevriye günüdür.  Hz. İbrahim as’ın kurban kesme hususunda rüyayı gördüğü gündür. (Sayısız mükafatların verilme günüdür)
Resulüllah sav buyurdu ki;“Tevriye günü oruç tutan ve günah söz söylemeyen Müslüman Cennete girer” (Ramuz) “Tevriye gününün orucu bir seneye, Arefe gününün orucu ise iki seneye kefarettir.”
“Tevriye günü orucuna karşı, bin köle azadı, bin deve kurbanı ve Allah yolunda cihada bin at bağışı sevap vardır.”
9.      Günü; Arefe günüdür. İbrahim as’ın oğlu İsmail as’ı kesmeye karar verdiği gündür. (Günahların affedilme günüdür) “Bugün dininiz İslam’ı kemale ulaştırdım ve size olan nimetimi tamamladım” (Maide 3) ayetinin indiği gündür.
10. Günü; Kurban bayramı günüdür. Bu günde kurban kesen kimsenin, kurbanının daha ilk damlası yere düşer düşmez; kendisinin ve çocuklarının günahları affedilir.
Yine bu günde bir müminin karnını doyuran veya sadaka veren kimseyi Allah cc; kıyamet günü bütün ahiret sıkıntılarından kurtulmuş olarak diriltir. Amel defterinin sevap kısmı Uhud dağı gibi ağır çeker.
NOT; Zilhiccenin dokuz günü oruç tutmak müstehaptır. (Bayram günü oruç tutmak haramdır.)  10. Gün ilk yiyeceğimiz şeyin kurban eti olması da müstehaptır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder