Emr-bil maruf nehy-i ani’l münker (İrşad-Tebliğ)

Emr-bil maruf nehy-i ani’l münker (İrşad-Tebliğ)
İnsanları iyiliğe davet etmek ve kötülükten uzak tutmak için yapılan mücadeleye emr-i bil maruf nehy-i ani’l münker denir. Bu vazifeyi ifa etmek her müslüman üzerine farzdır. Efendimiz sav’e inen ikinci süre Müddessir süresidir ve bu surede Allah u Teala Efendimiz sav’in şahsında bütün müslümanları bu vazife ile vazifelendirmektedir. İslam’ın 4 şartından önce bütün müslümanlar tebliği ve irşad diye de tarif edebileceğimiz emr-i bil maruf nehy-i ani’l münker vazifesi ile vazifelendirilmişlerdir. “Ey örtüsüne bürünen kalk ve insanları hayra iyiliğe çağır/kötülükten men et.”(Müddessir süresi1-2)
 ‘’Sizden herhangi biriniz dine aykırı bir iş görürse onu eliyle değiştirsin. Eğer buna gücü yetmezse diliyle şayet buna da gücü yetmezse kalbiyle(dua) onu değiştirsin.İşte bu inancın en zayıf olanıdır.”
 “Sizden öyle bir cemaat bulunmalıdır ki (onları herkesi) hayra çağırsınlar, iyiliği emredip kötülükten men etsinler. İşte onlar muradına erenlerin ta kendisidir.'' Al-i İmran – 104
''Mümin erkeklerde Mümin kadınlarda birbirlerinin velileri (dostları ve yardımcıları) dır.. Bunlar insanlara İyiliği emrederler, kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar. Namazı dosdoğru kılarlar,zekâtı verirler.Allah ve Resulüne itaat ederler.İşte bunlar,Allah Onları rahmetiyle yargılayacaktır.Çünkü Allah Aziz’dir Hakim’dir.'' (Tevbe Suresi 71)
'Siz insanlar içinden çıkarılmış hayırlı bir ümmetsiniz, iyiliği emreder kötülükten vazgeçirmeye çalışırsınız.''(Al-i İmran110)