Kulluk nedir.? Rabbanilik Nedir.? Ne Anlama Gelir.?

KULLUK-RABBANİLİK

Allah’a kul olmayı kabul etmiş olan kişi şunları kabullenmiş ve yapmaya söz vermiş olur;
v  Kelime-i şehadet getirerek Allah’ın emirlerine, arasında ayırım yapmadan boyun eğip itaat edeceğine söz vermiş olur. Büyük küçük her konuda (Gelecek planlaması-aile kurma-evlat-iş edinme-mal kazanma-itibar-günlük yaşam) O’nun emrine kayıtsız şartsız teslim olmuş olur.
v  Her davranış ve sözünü Allah’ın cc emirlerine göre ayarlayacağına dair söz vermiş olur.
v  Allah’tan başkasına kulluk yapmamayı ve boyun eğmemeyi kabul etmiş olur.
v  Yapacağı işleri ve söyleyeceği sözleri başkaları bilsin diye değil Allah bilsin ve kabul etsin diye yapar. Başkaları ne der diye yaşamaz, Allah ne der diye yaşar.
v  Allah u Teala’dan başkasını memnun etmeyi düşünmez.

v  Her işini ancak Allah’ın yardımına dayanarak çözebileceğini, hiçbir şeyi kendinden bilmeyeceğini bildiğini ilan etmiş olur. Enaniyete ve kibre girmeyeceğine söz vermiş olur.
v  Allah’ın itaat et dediklerine itaat edeceğini kabul etmiş olur.
v  Seveceğini(anne-babanı-evladını-işini-malını-insanları) Allah için seveceğini, buğz edeceğine de Allah için buğz edeceğini kabul etmiştir.
v  Kalbinde hakiki manada Allah’tan başkasının sevgisini yerleştirmeyeceğine söz vermiş olur. Yaratılanı Yaratan’dan ötürü sevmeyi kabul etmiştir.
v  Kendisine ait gibi görünen her şeyin (Vücut, mal, akıl, evlat, eş, itibar, soy, aile vs.) Allah’ın bir emaneti olduğunu bildiğini ilan etmiş olur. Bunun gereği olarak ta sahiplenmez, gönlüne yerleştirmez; sadece bunların kendisinden beklenen gereklerini yerine getirmek için çaba gösterir. “Veren Sen’sin, alan Sen, kılan Sen, ne verdinse odur dahi nemiz var” şuuru ile yaşar. Hakiki hürriyet kullukta kemale ulaşmaktır.
v  Ahiret hayatını ve Allah’ın rızasını kazanmak için yaşamayı kabullenmiş olur.
v  Nefsinin haram arzuları ile mücadele etmeye söz vermiş olur. Nefsine ağır gelse bile günah ve yasak olan şeyden uzak durmaya çalışır. İbadetlerini yerine getirmeye çalışır.
v  Temsil keyfiyetinde bir insan olacağına söz vermiş olur. Kendine veya yanlış kültürel değerlerine göre değil, temsil ettiği dinine göre yaşamaya gayret göstermeye söz vermiş olur. Bunun için; bilerek,planlı ve düzenli yaşar.
v  Hoşuna gitmese bile birilerine ve bir şeylere Allah için katlanmayı kabullenmiş olur.
v  Alışkanlığı olmasa bile Allah’ın emrettiği ibadetleri yerine getirmeye çalışacağına söz vermektir.
v  Derdini Allah’tan başkasıyla paylaşmamayı kabullenmiştir. Bunun için Allah’tan gelen hiçbir şeye isyan etmez, Allah’ın takdirinden şikayet etmez, rıza gösterir. Allah’ın kendisine verdiği imtihan-musibet ve hastalıklara isyan etmeden sabreder.
v  Hikmetini bilmesen bile sadece Allah emrettiği için Allah’ın emirlerini yerine getirmeye çalışmayı kabul etmiş olur.(Rabbanilik)
v  Küfür ve dalalet dışındaki her haline hamd etmeye ve isyan etmemeye söz vermektir.
v  Dünyayı geçici bir mekan olarak kabul etmiştir. Dünyayı ahretin tarlası olarak görür ve ona göre değerlendirir.
v  Yapacağı ibadetleri cennet sevdası için değil Allah’ın rızasını kazanmak için yapmayı kabullenmiş olur. "Cennet cennet dedikleri bir kaç köşkle bir kaç huri / İsteyene ver sen onu bana seni gerek seni.
v  Allah’ın emrettiklerini öğrenmeye çalışmayı, alışkanlığın olmasa bile okumaya ve anlamaya çalışmayı kabullenmiş olur.
v  Hangi engelle karşılaşırsa karşılaşsın ömrünün sonuna kadar mücadeleye devam edeceğini kabullenmiş olur.
v  Nefis-şeytan ve çevrenin desiseleri karşısında imanını koruma mücadelesini vermeye karar vermiş olur.
v  İmtihan dünyasında bulunduğunu kabul etmiş, bundan dolayı da her şeyin en kötüsüne karşı hazır olup, tedbirli yaşamayı kabullenmiş olur.
v  Salih amel işleme gayreti içinde yaşamayı kabullenmiş olur. Salih olmayan işlerden uzak durur.
v  Son nefesinde Allah’ın huzuruna nasıl çıkacağını planlayarak yaşamaktır.
v  Kulluk, hiçbir zaman Allah’tan ümidini kesmemektir. Kulluk, Allah’a kul olmaktan dolayı şeref duymaktır. Hata ve günah içine dalsa bile yine tevbe edip Rabbinin bağışlamasına dönmektir. Bin defa tevbeni bozsan da yine O’nun kapısına gelmendir, O’nun kapısından ayrılmamandır.
KULLUĞUN FAZİLETİ İLE İLGİLİ AYETLER
“Sizi, bizim hoşnutluğumuza yaklaştıracak olan ne mallarınızdır, ne de evlatlarınız. Ancak iman edip, iyi amelde bulunanlara, yaptıklarının karşılığı kat kat fazla olarak verilecektir. Onlar, cennet köşklerinde güven içinde olacaklardır.” Sebe 34/37
“Bilinsin ki, insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur. Ve çalışması da ileride görülecektir. Sonra ona, karşılığı tastamam olarak verilecektir.”Necm 53/39-41
“Kim de ahireti diler ve bir mümin olarak kendine yaraşır bir gayret ile o gün için çalışırsa, işte bunların çalışmaları makbuldür.” İsra 19
“Kim ahiret kazancını istiyorsa, onun kazancını artırırız. Kim dünya malını istiyorsa ona da dünyadan bir şey veririz. Fakat onun ahirette hiç bir nasibi yoktur.” Şura 20
“Allah, aranızdaki iman edip iyi ameller işleyenlere, kendilerini tıpkı daha önceki mü'minler gibi yeryüzünde egemen kılacağım, kendileri için seçtiği dinlerini sarsılmaz temellere oturtacağını ve korkularını güvene dönüştüreceğini vaad etti. Çünkü onlar bana kulluk ederler, hiçbir şeyi bana ortak koşmazlar. Bu aşamadan sonra kâfir olanlara gelince, onlar yoldan çıkmışların ta kendileridirler." Nur 55


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder