Kunut Duaları - Allâhümme innâ nesteînüke Okunuşu video meal Ve tefsiri

Okunuşu : Allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfirüke ve nestehdik. Ve nüminü bike ve netûbü ileyk. Ve netevekkelü aleyke ve nüsni aleykel-hayra küllehü neşkürüke ve lâ nekfürüke ve nahleu ve netrükü men yefcürük.

Allah’ım! Senden yardım isteriz, günahlarımızı bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni isteriz. Sana inanırız, Sana tevbe ederiz. Sana güveniriz. Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek Seni hayır ile överiz. Sana şükrederiz. Hiçbir nimeti inkar etmez ve onları başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkar eden ve Sana karşı geleni bırakırız.

HATIRLATTIKLARI;
·         Bu dualar sanki günün sonunda bir hüsn ü hatime olması, günün değerlendirmesi, ibadetlerin kabulü için son bir niyazda bulunma ve kulluğu tekrar ilan etmek için söylenen dualar gibidir. Kişi bu duaları okurken bu duygularla okumasının ciddi faydalarını görür inşallah.
·         İlk önce Fatiha’da olduğu gibi Yardımı sadece Rabbimizden istediğimiz tekrar ilan ediyoruz. Daha sonra bize bu kadar nimetler ihsan ettiği halde kendisine gereği gibi kulluk yapamadığımızdan, kulluğumuzun hakkını veremediğimizden dolayı bağışlanma diliyor ve arkasından da O’nun rızasını kazanma adına nasıl bir kul olmamız gerekiyor ise bizi ona hidayet etmesini niyaz ediyoruz.
·          Sonra tekrar sadece O’na inandığımızı, yani en doğru sözün O’nun sözü olduğunu ve bizim de O’ndan gelen haberlere hiç şüphesiz inandığımızı, şüpheye düşmediğimizi, neyi vaad etti ise gerçekleşeceğine kati kanaat ettiğimizi ilan ediyoruz.
·         Yine bununla birlikte işlediğimiz günahları affedecek yegane makam O olduğunu, bundan dolayı bağışlanmak için sadece O’nun kapısından başka kapıya gitmediğimizi ve gitmeyeceğimizi, işlediğimiz hatalardan dolayı O’ndan ümidimizi kesmeyeceğimizi, ne hal üzere olursak olalım yine O’nun kapısına geleceğimizi ilan ediyoruz.
·         Sonra; Sadece Kendisine güveneceğimizi, zaten O bize yardım etmediği sürece hiçbir yardımcının bize yardım edemeyeceğini, asıl sığınılacak limanın O’nun limanı olduğunu, bu kapıdan asla ayrılmayacağımızı ilan ediyoruz.
·         Sonra; bize verdiği bütün nimetlerin farkında olduğumuzu/olmaya gayret gösterdiğimizi, verdiği her nimetten dolayı da Kendisine minnettar olduğumuzu, nankör olmadığımızı ilan ediyoruz. Böylece hem hamd ettiğimizi ve edeceğimizi, hem de bunu başkalarına da anlatarak O’nu daima tesbih edeceğimizi ilan ediyoruz.
·         Sonra; hak etmediğimiz halde, Kendisi de mecbur olmadığı halde bizlere verdiği tüm nimetlerinden dolayı şükranımızı Kendisi’ne arz ediyoruz.
·         Sahip olduğumuz, kullandığımız ve faydalandığımız her şeyin O‘ndan bize geldiğini, O’nun lutfettiğini, bize nimet verenin ve ihtiyaçlarımızı giderenin sadece O olduğunu, bu noktada hiçbir kimseyi ve şeyi O’na ortak koşmadığımızı/koşmayacağımızı ilan ediyoruz.

·         Aynı zamanda diğer insanlarla ilişkilerimizi de sadece O’ndan dolayı olacağını, bu noktada en yakınımız dahi olsa verdiği nimetlere karşı nankörlük ediyorsa onunla ilişkilerimizi keseceğimizi ilan ediyoruz. Ve bunu yaparken de O’nun rızasını kazanma niyeti ile yapacağımızı, seveceğimizi O’nun için seveceğimizi, nefret edeceğimizden de O’nun için nefret edeceğimizi, davranışlarımızı O’na göre ayarlayacağımızı ilan ederek bitiriyoruz. (Ahdimizi tazeliyoruz) 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder