Muavvizeteyn Felak süresi Anlamı Meali ve Tefsiri Felak Suresi Dinle

FELAK SÜRESİ (Medine)

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
1-De ki” Felak’ın (sabahın) Rabbine sığınırım!”
2-Yarattığı şeylerin şerrinden!
3-Ve karanlığı bastığı zaman, gecenin şerrinden
4-Ve düğümlere üfleyenlerin (büyücülerin) şerrinden
5-“Ve hased ettiğinde, hased edenin şerrinden!”  


HATIRLATTIKLARI
·         Bu sureler büyü ve sihir için indirilmiş surelerdir. Özellikle büyü ve sihre maruz kalanlar bu sureleri okuyabilirler.
·         Bu sure Allah’tan daha büyük ve daha güçlü hiçbir varlığın olmadığını yeniden hatırlatan bir suredir. Çünkü insanın şer olarak gördüğü her şeyle alakalı yine sığınma kapısının Allah olduğunu ifade etmektedir. Öyleyse insan her konuda olduğu gibi gözle görmediği düşmanları konusunda da Allah’a itimat etmeli, güvenmeli ve O’na sığınmalıdır. Şer güçlerin zararı dahi Allah’ın müsaade ettiği kadardır. Çünkü Yaratan yarattığı şeylere hakimdir.
·         Sabah vakti insanın gafletle ve çoğu zaman uyuyarak geçirdiği bir vakittir. Oysa bu vakit kerahet vaktidir ve insan üzerinde olumsuz bir vakittir. Bu vakte dikkat çekilerek o vaktin iyi bir şekilde (dua ve tesbih ile) değerlendirilmesini ve bu vakitte uğranabilecek musibet ve şerlerden de Allah’a sığınılması gerektiğini hatırlatmaktadır.
o   Bu vakit aynı zamanda rızıkların dağıtıldığı vakittir. İnsan bu vakti iyi değerlendirmelidir.
o   Her şeyde olduğu gibi bu vaktin şerrinden korunmak için ve aynı zamanda bereketine nail olmak için Allah’tan yardım dilenilmesi gerektiği hatırlatılmaktadır.
·         Kainattaki her nimet doğru kullanılmadığı taktirde bir nikmet (olumsuz sonuçların) sebebi olabilir. Bundan dolayı insanın isterken her şeyin hayırlısını istemesi ve verilen nimetin de şer sebebi olmasından da Allah’a sığınması gerektiği hatırlatılmaktadır.
·         Karanlıkta aynı şekilde vesveselerin en yoğun geldiği, insanın nefsi istekleri karşısında en aciz kaldığı vakitlerdir. Ve maalesef insan çoğu günahını bu vakitte işler. Eğer bu vakitler Allah’a sığınma, ibadet ve tesbihle geçirilmez ise; insanın bu vesveselerden etkilenerek günaha girebileceği hatırlatılmaktadır. Bunun için mümin bu vakitlerin şerrinden Allah’a sığınarak Allah’tan yardım dilenmeli, aynı zamanda ibadet ile geçirerek te duasına destek olmalıdır.
o   Bu zamanlar dışarıda değil evde geçirilmesi gereken zamanlar olduğu hatırlatılmaktadır. Çünkü korumasız olan insan bu vakitlerin şerrinden etkilenir. Ancak kişi evinde ve yalnız değilse bu vesveselere karşı dayanabilir. Geceler şeytanların cirit attığı vakitlerdir.
·         Büyü ve sihir vardır. Ancak büyü ve sihrin gücü Allah’ın gücünden daha üstün değildir. Allah bunları imtihan vesilesi olarak vermiştir ve dermanının da kendisinde olduğunu bu ayetle beyan etmiştir.
o   Büyü ve sihirle uğraşmak haramdır ve yasaklanmıştır/lanetlenmiştir.
·         Hased; insanın en zor bastırabildiği duygulardan biridir ve maalesef dünyadaki kavgaların temel sebeplerinden biridir. İnsanın bu duygusunu yenmek için gayret göstermesi, mücadele etmesi ve Allah’tan yardım dilemesi gerektiği hatırlatılmaktadır.
o   Ateş nasıl odunu yer bitirirse hased de insanı ve amellerini yer bitirir, hüsrana uğratır. İnsanın en çok dikkat etmesi gereken ve düzelmek için gayret göstermesi gereken bir duygusudur.
·         Bu sure her gün yatmadan önce okunmalıdır. Efendimiz sav, bu sureyi-nas suresini ve ihlas suresini okur ve bütün vücudunu sıvazlardı.

Allah u Teala bizleri, dinimizi, devletimizi, hizmetimizi ve bütün ümmet-i Muhammedi, bildiğimiz veya bilemediğimiz bütün şerlerden ve şerirlerden muhafaza eylesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder