Muavvizeteyn Nas süresi Anlamı Meali ve Tefsiri Felak Suresi Dinle

NAS SURESİ (Medine)
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
1-De ki: “Nas’ın (İnsanların) Rabbine sığınırım!”
2-İnsanların Meliki’ne (mutlak sahibi ve sultanına)!
3-İnsanların İlahına!
4-“O çok sinsi vesvese verenin şerrinden!”
5-“O ki, insanların sinelerinde vesvese verir!”
6-“Gerek cinlerden, gerekse insanlarda!”

HATIRLATTIKLARI
·         Bu sure sığınma adına sıkça tekrar edilmesi (yatmadan önce- büyü-sihir-cin-gök gürültüsü-şimşek çaktığında-güneş tutulmasında-ay tutulmasında,can sıkılınca vs)tavsiye edilen sürelerdendir. Bu kadar çok tekrar ettirilmesinin arkasında sadece sığınma değil aynı zamanda bir eğitim de vardır. Aşağıda bu eğitim adına biz e hatırlattıkları zikredilecektir.
·         Bu sure de her şeyin sahibinin Allah olduğunu bize hatırlatmakta ve sadece O’ndan korkmamızı ve O’na sığınmamızı hatırlatmaktadır.
·         İlk 3 ayet bizlerin 3 temel problemine parmak basmakta ve düzeltmenin yollarını göstermektedir; Şöyle kİ;
o   İnsanların Rabbine sığınırım ayeti ile; İnsanın en çok problem yaşadığı ve yaşayacağı varlığın yine insandır. Bundan dolayı insanlardan gelecek olan zarar için ilk önce onların sahibi olan Allah u Teala’ya sığınmamız gerektiğini hatırlatmaktadır. Bu noktada şu ölçü tavsiye edilmektedir; Hüsn-ü zan adem-i itimat. (Güveneceğiz ama tedbirli olacağız.) İnsan gereği gibi Rabbine sığınır ve tevekkül edebilirse bütün bu şerlerden muhafaza olunur. Rabbe tevekkül edebilmenin ilk şartı da her an Onu görüyormuş gibi yaşamayı başarabilmekten geçmektedir.
o   İnsanların melikine sığınırım ayeti ile; Bizler için diğer bir problem sebebi olan sahiplenme ve mal edinme hırsımıza işaret etmektedir. Çünkü insanın en çok düştüğü hata ve günahlar mal edinme hırsı ve sahiplenme duygusundan kaynaklanmaktadır. Bu ayet ile Allah u Teala; malın ve her şeyin sahibini de Kendisi olduğunu ve onlarla alakalı sıkıntı ve isteklerimiz içinde O’na sığınmamız gerektiğini hatırlatmaktadır. Böylece yersiz telaşa ve hırsa girmemizin manası olmadığını hatırlatmaktadır. Sanki şöyle demektedir; “Ne yaparsan var olan şeylerin asıl sahibi olamazsın ve yine ne yaparsan yap ihtiyacından (sana takdir edilenden) fazlasını elde edemezsin. Bundan dolayı korkuya kapılma ve mal elde etmek için günah yollarına girme. İhtiyacını belirle, gereğini yap  ve Bana sığın”
o   İnsanların İlahına sığınırım ayeti ile; Bizleri günaha ve yanlış işler yapmamıza yönlendiren diğer biz özelliğimize parmak basmaktadır. İlah ismi aynı zamanda sevgiyi va’z eden manasına gelmektedir. İnsanın girdiği haramların çoğu bu sevgiyi elde etme yada tatmin etme çabasından kaynaklanmaktadır. Oysa Allah u Teala; “Kalplerinizi birbirinize sevdiren benim” diyerek, bu işinde Kendi tasarrufunda olduğunu beyan etmektedir. Böylece insanların eş bulmak, çocuklarına-eşlerine-anne babalarına-müşterilerine kendilerini sevdirmek için harama ve haram yollara girmemelerini hatırlatmaktadır. Sanki şöyle demektedir; “Arzu ettiğiniz sevgiyi de size verecek olan Benim. Öyleyse aradığını sevgiyi elde etmek için ve aynı zamanda sevdikleriniz şerrinden korunmak için de bana sığınınız. Böylece Ben de sizleri koruma altına alayım.”
·         Dördüncü ve beşinci ayet bize; insanın göremediği şeytan gibi bir düşmanını ve eğitilmeye bekleyen ancak şeytanın elinde oyuncak gibi kullandığı nefsini hatırlatmaktadır. Böylece bize bunların şerrinden korunmamız için; şeytan ve nefsin insanı doğru yoldan nasıl çıkardıklarını ve çıkarabileceklerini öğrenmemizi hatırlatmaktadır. Böylece nasıl tedbir alacağımızı da göstermiş olmaktadır.
o   Aynı zamanda bu ayetlerde düşmanın sinsice yaklaştığını, mert olmadığını hatırlatmakta, her an teyakkuzda olmamızı tavsiye etmektedir. Böylece kazanma kuşağında kaybetmemiz için ihtar etmektedir.
o   Yine bu ayetler şeytanın oyunlarından birisinin vesvese vermek olduğunu hatırlatmakta ve vesveseye düşmemek içi kararlı olunmasını hatırlatmaktadır. Bilindiği gibi dinimiz vesveseye düşülmesini istememiştir. Bunun için vesvese oluşturacak ortam ve davranışlardan (su-i zann ve gıybet) bizi uzak tutmuştur.Şeytanın en iyi kullandığı silahı vesvesedir. Ve bu silahını insanın en korumasız anında kullanır. Bunun için insan ilk önce bu şerden Allah’a sığınmalı, sonrada bu vesveselere düşmemek için gerekli olan tedbirleri almalıdır. Bu tedbirler şunlar olabilir;
§  Dili ve kalbi zikirle meşgul etme,  boşluk bırakmama,
§  Boş malayani şeylerle uğraşmama
§  Mümkün mertebe yalnız kalmama,
§  İnancı sağlamlaştırma, bilgi ile pekiştirme
§  Kararsızlık durumunda bir bilene danışma ve itaat
§  Ulul-emre itaat etme
§  İstişaresiz iş yapmama, istişare alınan karar uyma
§  Hayırhah
§  Sıkça iman tazeleme ve imanda zafiyetimiz olan konuları pekiştirme, dinini iyi bilme,
§  Şeytanın kullandığı metotları-tedbirlerini öğrenme
§  Sinelerimizdeki daralma anlarında kendimizi; bulunduğumuz yeri değiştirme-dua-kuran okuma ve ibadetle sakinleştirmeliyiz.
Bu vesveselere düşmemenin en önemli yollarından biri de şu ayet ışığında yaşamaktır; kişi yapma kabiliyet ve imkanı olan şeyleri yapıp yapmadığından hesaba çekilir ve yükümlüdür. Kaldıramayacağımız şeylerden mesul tutulmamışızdır.Bizler işimize bakmalıyız.
·         Cinni şeytanlarla beraber şeytan fıtratlı insanlarda vardır. İnsan bütün bunları bilemez. Bunun için insan bunların şerrinden de Allah’a sığınmalıdır. Özellikle insi şeytanlar cinni şeytanlardan daha tehlikelidir. Çünkü cinni şeytanların güçle bir şey yaptırma hakları yoktur. Bundan dolayı sabah ve akşam; kadının şer ve belasından 3 defa şeytanın vesvesesinden ise 1 defa Allah’a sığınmaktayız. Ama şunu iyi bilmeliyiz ki ne kadar şer de olsa onun da sahibi Allah’tır. Ve Allah u Teala onların şerlerine; Kendisine daha fazla yaklaşmamıza ve kulluğumuzu artırmamıza vesile olsun diye müsaade etmektedir.

Allah u Teala bizleri insi ve cinni şeytanların şerrinden muhafaza eylesin. Olmamız gerek kıvama ulaştırsın. Salih kullarından eylesin ve bizi huzuruna mahcup olarak gelmekten muhafaza eylesin. Kazanma kuşağında kaybetmemize müsaade etmesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder