Günlük Çekilen Ve Günlük çekilmesi gereken zikirler dualar nelerdir.?

Merhaba Değerli Okurlar ve Değerli Maneviyat Aşıkları ;

Gayet güzel ve önemli bir araştırma içerisindesiniz. Bu konuda inşallah beraber bir şekilde neler okunmalı onları incelersek ilk önce sizlere tavsiyem Cenab-ı  Allah'ın isimlerini istediklerinizi günlük okunması gereken zikir haline getirmelisiniz.

Aşağıda yazdığım dualardan ezberleyebilir ve günlük vird haline getirebilirsiniz. Her gün çekilmesi gereken zikirleri yazmaya devam edeceğiz.

“ Estağfirullah el azim “.  Efendimiz(sav); her gün 100 defa Estağfirullah el azim ve etubu ileyh derdi.
 Anlamı :"O Allah'dan mağfiret dilerim ki, O'ndan başka hiç bir ilâh yoktur, ebedî hayat sahibidir, her işi idare edip ayakta tutandır. Ben O'na dönüp tevbe ediyorum

Salavat-ı şerife okunmalı. Her gün 100 defa salavat-ı şerife Okunmalı

HASTALANDIĞINDA ve BAŞINA MUSİBET GELDİĞİNDE

HASTALANDIĞINDA  ve BAŞINA MUSİBET GELDİĞİNDE
·         Hastalandığında şikâyet etmez ve isyan etmez. Bilir ki; Allah bu sıkıntıya katlanamayacak olsaydım bana bu hastalığı vermezdi.
·         Derdine derman arar, Kulaktan duyma bilgilerle değil işin ehline sorarak derman arar.Bundan dolayı da Allahın huzurunda hesap vereceğini bilir.
·         Hastalığın avantajlarını düşünür ve hamd eder.
·         Başına böyle bir musibetin gelmesinin sebeplerini araştırır ve gereğini yapmaya çalışır.
a.      Yaptığı bir hata veya günahtan dolayı hatırlatma olarak gelmiş olabilir. O zaman hatasından dolayı tevbe eder ve bağışlanma diler. Hatasını düzeltmeye çalışır.
b.      İhmalinden ve tedbir almayışından dolayı gelmiş olabilir. Tevbe eder, sabreder, şikayet etmez ve hatasını telafi etmeye çalışır. Kendine ders çıkarır.
c.       Allah u Teala kulunun hastalık durumunda ne yapacağını görmek için böyle bir hastalık göndermiş olabilir. Bu durumda sabreder, şikayet etmez ve haline hamd eder.
d.      Daha büyük bir musibetin gelmesini engellemek için gelmiş olur. Bu durumda da sabreder ve hamd eder.
e.      Günahlarından temizlendirilmek için verilmiş olabilir. Bu durumda da; hesabını ahirete bırakmayarak dünyada halleden ve ahirete günahsız gitmeme vesile olacak bu imtihanı veren Allah’a hamd eder.
·         Dua eder;“Ey insanların Rabbi olan Allahım! Sıkıntımı gider, şifa ver. Şifa veren ancak Sensin. Senden başka şifa veren yoktur. Bana öyle bir şifa ver ki ben de hiçbir hastalık bırakmasın .” “Bana dayanma gücü ver, beni isyan edenlerden eyleme, her halükarda (küfür ve dalalet haricinde) hamd eden kullarından eyle!”

Bir Müslüman Hasta Ziyaretinde Nelere Dikkat etmeli.

HASTA ZİYARETİNDE
·         Hasta bir tanıdığı varsa onu ziyaret eder. Peygamberimiz (sav); “Kim bir hastayı veya müslüman kardeşini Allah için ziyaret ederse melekler ona; “Hoş yaşayasın ve gidişinde hoş oldu. Cennette de kendine güzel bir konak hazırladın” derler.
·         Ziyarete gitmeden önce bir ihtiyacı var mı diye sorar ve imkânıdâhilinde temin etmeye çalışarak gider
·         Durumuna göre fazla rahatsız etmeyecek kadar yanında kalır.
·         Kulaktan duyma bilgiler ile hastaya tavsiyelerde bulunmamalı.
·         Gereksiz konuşmalarla hastayı rahatsız etmemeli
·         Hastanın yanında yüksek sesle konuşmamalı
·         Hastaya şifa bulması için dua etmeli.
·         Hastanın eline tada alnına elini koyarak nasıl olduğunu sorar, sabır tavsiye eder ve şükretmesini telkin eder.
·         Eğer hasta geleni dinleyebilecek durumda ise hastaya hastalığın fazileti ve avantajlarından bahseder. Şunlar söylenebilir;

SEYAHATE ÇIKARKEN VEYA ARABA KULLANACAĞI ZAMAN

BİR MÜSLÜMANIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER SEYAHATE ÇIKARKEN VEYA ARABA KULLANACAĞI ZAMAN

·         Arabaya binerken 3 defa bismillah der ve şu duayı okur “SUBHANELLEZİ SAHHARA LENA HAZA VEMA KÜNNA LEHU MUKRİNİN. VE İNNA İLA RABBİNA LEMUNKALİBUN” (Bunu bizim emrimize veren Allah’a hamd olsun, yoksa biz buna güç yetiremezdik.)
·         Seyahate çıkmadan önce plan yapar. Şu soruları ve cevaplarını belirler ki; Allah rızası için yapılan faydalı  bir yolculuk olsun.
a.      Nereye gideceğim?
b.      Ne zaman ve nasıl gideceğim?
c.       Gittiğimde yapacağım işlerin randevusunu aldım mı?
d.      Niçin gideceğim?
e.      Giderken geçen vaktimi nasıl değerlendireceğim?
f.        Gitmek için gerekli yol hazırlıklarımı yaptım mı?
·         2 rekât hacet namazı kılar. Yolculuğunun iyi ve hedefine uygun geçmesi için Allah’a dua eder.”Allahım! Bu yolculuğumu hayırlara vesile eyle. İnsi ve cinni şeytanların şerrinden muhafaza eyle. Maksudum olan yere gidebilmeyi, vazifelerimi yapıp hayırlısı ile geri gelebilmeyi nasip eyle. Kazadan, beladan, beni sıkıntıya düşürecek durumlara düşmekten beni muhafaza eyle!”
·         Vasiyet edecek bir şeyi varsa vasiyetini yazar.

Bir Müslümanın Bir Günü Nasıl Olmalı.?


BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM 

RABBİ 
YESSİR VELA TUASSİR RABBİ TEMMİM BİL HAYR
BİR MÜSLÜMANIN BİLMESİ 
GEREKENLER




BİR MÜSLÜMANIN BİR GÜNÜ

Teheccüde kalkar. Kalkarken şunlara dikkat eder;
·         Yatağın sağ tarafından besmele çekerek ve Allah’a hamd ederek kalkar;  “Teheccüde kalkmama yardım eden ve bana yeniden hayat veren Allah’a hamd olsun. Allah’ım bu günümü bereketli eyle!”
·         Namaz kılmak için hazırlık yapar.
·         Tuvalet ihtiyacını giderirken şunlara dikkat eder;
·         Paçalarını sıvar
·         WC’ ye sol ayakla girer. Girerken şu duayı okur; “Euzü billahiminel hubsi vel habais”.”Pisliklerden ve pis olan şeylerden Allah’a sığınırım”
·          WC’ de konuşmaz
·         Ayakta bevletmez ve pisliklerin üzerine bulaşmamasına dikkat eder. Çünkü kabir azabı ndan biri de üzere sıçrayan bevlden dolayıdır.
·         Arkadan geleceklerin de bu tuvaleti kullanacağını bilir ona göre temiz bırakır.
·         Su ve kâğıt ile temizlik yapar.
·         Kıbleye karşı tuvaletini yapmaz.
·         Çıkarken gerekli olan temizlikleri yapar ve sol ayakla çıkar. Çıkarken şu duayı okur. “tuvalette bulunduğum sürece Allah’ı anmaktan uzak kaldığım için Allah’tan bağışlanma dilerim. Ve beni sıkıntılarımdan kurtardığı içinde O’na hamdederim.”
·         Ellerini yıkar
İstibra yapar. Daha sonra abdestini alır.

Büyük Günahlar Ve Tercihlerimiz

BÜYÜK GÜNAHLAR VE TERCİHLERİMİZ
İnsan hayatını şu yollardan birini tercih ederek yaşamalı ve buna göre hayatını düzenlemelidir.
1-      Dünyayı  (sadece hiç ölmeyecekmiş gibi dünyanın lezzetlerden faydalanmak için yaşamayı, makam sahibi olmayı, zengin olmayı, yakışıklı olmayı,herkesin nazarlarının üstünde olmasını, çevresindeki insanlar tarafından itibar edilen ve saygı duyulan biri olmayı, eğlenmeyi, yarını düşünmeden sadece bugününün keyfini çıkarmayı, hiç kimsenin sorumluluğunu yüklenmeden dilediğince hayat yaşamayı) tercih edebilir.
Eğer bunu tercih ediyorsa şu şekilde kendini hazırlamalıdır;
§  Allah’ın varlığını ve emrettiklerini inkar etmeli ve kafir olmalıdır.Çünkü Allah cc bütün bu istekleri yasaklamış ve ebedi hüsran sebebi saymıştır.
§  Ölümü öldürmeli ve kabir kapısını kapatmalıdır.
§  Kendisini bu hayatın ebedi olduğuna ve bu hayattan başka bir hayat olmadığına inandırmalıdır.
§  Aklından ve vicdanından önce nefsine ve hırsına itaat etmelidir.
§  Her şeyden ve herkes den önce birinci sıraya kendini ve kendisinin isteklerini koymalıdır.
§  Tatmin sınırı olmayan nefsini doyurmak için çaba göstermelidir.
§  Nefsinin isteklerini yerine getirmek için ya çok çalışmalı ya da haram yollara başvurmalıdır.
§  Her yaptığı işe mantıklı ve geçerliliği olan bir açıklama getirmelidir. Çünkü insan mantıken kabullenemediği bir şeyden lezzet almaz.

§  EĞER BUNLARI YAPMAZSA GEÇİCİ BAZI LEZZETLERİ ELDE ETSE DE DAİMİ MUTLULUĞU VE HUZURU KAZANAMAZ VE TALİP OLDUĞU DÜNYAYI DA ELDE EDEMEZ. Hep hüsran yaşar.
2-      Dünyayı da elinden kaçırmadan Müslüman olarak yaşamayı ve böylece hem dünya zevklerinden faydalanmayı hem de ahireti kazanmayı tercih edebilir;
Eğer bunu tercih ediyorsa şu şekilde kendini hazırlamalıdır;
§  Allah u Teala böyle bir hayatın mümkün olmadığını bize beyan ediyor.Ya dünya hayatı tercih edilecek ya da ahiret hayatına hazırlayıcı bir dünya hayatı yaşanılacak.

3-      Ahiretteki mükafatı kazanmak ve Allah’ın seçkin kulları arasına girmeye namzet olarak yaşamayı tercih edebilir;
Eğer bunu tercih ediyorsa şu şekilde kendini hazırlamalıdır;
§  Her işini ahireti kazanmaya vesile olacak şekilde yapmalı
§  Her işinde birinci amaç Allah’ın rızasını kazanmak için olmalı. Yani öğrenmesi, başarı olması, zengin olması, güçlü olması, evlenmesi, çocuk sahibi olması, çalışması, sağlığına dikkat etmesi, günlük yaşamının dizaynı vs. Allah için ve Allah’ın emrettiklerine uygun olmalıdır.
§  5 vakit namazını kılmalı ve kendisini Allah’ın emrettiklerini yapmaya ve nehy ettiklerinden de sakındırmaya gayret göstermeli.
§  Büyük günahlara girmemeye azami gayret göstermeli. Velev ki düşerse vakit kaybetmeden tövbe ile kendini hemen temizlemeli ve olması gereken hayat sitiline geri dönmeli
§  Küçük günahlara düşerse hemen temizlenmeli ve hiçbir günaha alışmamaya gayret göstermeli
§  Her hakkı hak sahibine vermeli. Üzerinde kul hakkı olmadan ölmeye gayret göstermeli
§  Bela ve musibetlere sabretmeli isyan etmemeli
§  Her an Allah’ı görüyor gibi yaşamalı ve her davranışının hesabını vereceği şuurunda olmalı
§  Allah’ın kendisine emanet ettiği nimetlerin (mal, zeka, yakışıklılık, güç, el becerileri, bilgi vb.) şükrünü eda etmeli, bu noktada cimrilik etmemeli.
§  Yalan söylememeli,
§  Kendisine güvenilebilen insan olmalı
§  Hayatını yaratılış gayesi olan Allah’ı bilme, O’na kulluk etme ve O’nu bilmeyenlere anlatma üzerine bina etmeli
§  Her zaman Allah’ın dedikleri ve diyecekleri birinci dereceden önemli olmalı.
§  Hayatını kendine , nefsine veya çevresine göre değil dinine göre dizayn etmeli



BÜYÜK GÜNAHLAR

1.      Günahların en büyüğü Allah’a eş otak koşmak; ANKEBUT 52; Batıla iman ve Allah’a küfredenler yok mu? İşte onlar zararda kalanların ta kendileridir.’’
2.      Allah ve Resulünün emrettiği ve yasakladığı şeyleri hafife almak; ANKEBUT 23; ‘’Allah’ın ayetlerini ve O’na kavuşmayı yalanlayanlar (yok mu). İşte Benim rahmetimden (ancak) onlar rahmetini kestiler. Böylece pek acıklı azap da onlaradır.
3.      Küfür; NAHL 106; ‘’Kalbi iman üzere yatışkın ve müsterih olduğu halde zorlananlardan başka kim imandan sonra Allah’ı tanımaz, bir de göğsünü küfre açarsa işte Allah’ın azabı onun üzerinedir. Hem onlar için büyük bir azap vardır.’’ MUHAMMED (AS) 1 ; Küfredip de Allah yolundan yüz çevirenlerin bütün amellerini Allah boşa çıkarmıştır.’’ Müslüman küfrü gerektiren bir söz söylediğinde; Dinden çıkar mürted olur. Karısı boş düşer. Haccı düşer. Bu zaman içinde doğan çocuk zinadan sayılır.Dine dönemden ölürse cenaze namazı kılınmaz.Tekrar dine dönerse kıldığı namaz ve tuttuğu oruçlarını iade etmez, haccını iade eder.
Küfre delalet eden sözler;
Ø  İmanında şüphe ifade eden sözler küfürdür.’’ Eğer Allah dilerse müminim’’
Ø  Ruhların tenasühüne inanmak küfürdür.
Ø  İlahi ruhun imamlara girdiğine inanmak küfürdür.
Ø  Cebrail vahyi yanlışlıkla Muhammed’e sav getirmiş iddiası küfürdür
Ø  Büyük günah işleyenin ebediyen ceza göreceği iddiası küfürdür.
Ø  İnsanın kendi iradesiyle hiçbir fiili yoktur iddiası küfürdür.
Ø  Allah cüz’i şeyleri bilmez iddiası küfürdür.
Ø  İçinden küfrü  gerektiren şeyleri diliyle söylemedikçe yani açığa vurmadıkça küfür olmaz.
Ø  Birinin küfrü gerektiren sözüne iradi olarak – o sözü çok komik bir şekilde söylemişse değildir- ve kabullenerek gülerse , bu küfürdür.
Ø  Küfre rıza küfürdür.
Ø  Peygambere sövmek. İdamına hükmedilir.
Ø  Sarhoş vaziyette Peygamber’e dil uzatmak
Ø  Allah’ın sıfatlarından, emir ve yasaklarından birini küçümsemek
Ø  Müslümanı yahudiye benzetmek
Ø  Allah’tan korkmaz mısın? Denildiğin de hayır kokmam demek.
Ø  Allah’ın takdirini inkar veya reddetmek. Şu yaptığın Allah’ın taktiriyledir denilince ‘’Hayır ben Allah’ın taktiri olmaksızın yapıyorum demek.’’
Ø  Hastanın ‘’Allah beni unuttu ‘’demesi.
Ø  Peygamberlerden birinin peygamberliğini reddeden söz söylemek
Ø  İslam dini kıyamete kadar değişmeyecektir. Aksini iddia eder  söz söylemek.
Ø  Allah ’da gelse, peygamber de gelse kabul etmem demek.
Ø  Kur’an’ın her dediğini yapacak olursak ekmek yiyemeyiz demek.
Ø  Bugünkü toplumda İslam’ı yaşayamayız demek
Ø  Peygamber ruhen hasta bir kimse idi demek
Ø  Peygamberin sözünü küçümsemek
Ø  Sen Müslüman değil misin? Sorusuna hayır değilim demek.
Ø  Bir Müslümana kafir demek.
Ø  Diğer dinlerin kutsal saydığı günleri kutlamak büyük günahlardandır. Ancak onların adetlerini, ayinlerini İslam’dan üstün kabul ederse bu küfürdür.
Ø  Beş vakit namazı kılmamak büyük günahtır ancak çoğumsamak küfürdür.
Ø  Haftada bir ibadete özenmek ve bu noktada Hristiyanlığı üstün tutmak küfürdür.
Ø  Oruç ibadetini beğenmemek
Ø  Hac ibadetini alaya almak
Ø  Helal haram neymiş, bulduğumu yerim demek.
Ø  Haram olduğunu bildiği halde sevap kazanırım umuduyla hayır yapmak. Çünkü haramdan sevap umulmaz. Fukahanın çoğuna göre küfre girer. Bir kısmı büyük günah işlediği kanaatindedir.
Ø  Alkollü içkileri helal saymak.
Ø  Güzel ama dinsiz bir kız gördüğünde ‘’Kafir olsaydım da bu kızla evlenseydim ‘’ demek.
Ø  ‘’Allah’tan kork denince’’ sinirlenip ‘’neden kokacakmışım’’ veya ‘’Allah’tan korkmam’’ demek.
Ø  Bir zalime ‘’Allah’a ve Müslümanlara eziyet ediyorsun’’ denildiğinde ‘’Oh ne güzel yapıyorum’’ demesi
Ø  Sarhoşun veya şantözün üzerine para saçmak
Ø  Neden camilere gelmiyorsun ve yardım etmiyorsun ‘’ denildiğinde, ‘’Ne işim var camilerde, camilere ne diye yardım edeceğim ‘’ demek.
Ø  Kumar oynayana ‘’Allah’ın yasakladığı bu fiili işleme’’ denildiğinde ‘’bunda ne günah var? İşte vakit geçiriyorum’’ demek. Haramı helal saymıştır.
Ø  Dini meseleleri sırf alaya almak için sormak.
Ø  Dini meselelerin cevabını küçümseyerek gülmek.
Ø  Üç talakla boşadığı karısına geri döner, bunu gören biri ‘’ Ne yapıyorsun bu kadın sana haramdır ‘’ diye hatırlatınca ‘’ Ben haram-maram bilmem, o benim karımdır ‘’ demek
Ø  Çalgı, dans  ve benzeri günahların işlendiği ortamda Kur’an okumak, fukahanın çoğuna göre küfürdür. Çünkü Kur’an’ın emirlerinin küçümsendiği bir yerde Kur’an okunmaz.
Ø  Ergen bir kimsenin bile bile abdestsiz namaz kılması küfürdür. (İnad olsun diye)
Ø  Ergen bir kimsenin bile bile kıbleden başka bir yere yönelerek namaz kılması küfürdür.(İnad olsun diye)
Ø  Bazı şahısların karşısında onları ilahlaştırarak secde etmek küfürdür. Sırf saygı amacıyla yapmış ise büyük günahtır. ‘’Kulun kula secde etmesi caiz değildir. Eğer bir kimsenin bir kimseye secde etmesi caiz olsaydı, karısının kocasına secde etmesini emrederdim’’ HŞ.
Ø  Hayatıma yemin ederim, hayatımın hakkı için gibi yemin vermek küfre yakın büyük günahtır.
Ø  Namazı küçümsediği için kılmamak
Ø  Kur’an okunurken O’nu alaya almak.
Ø  Kur’an’ a ve sahih hadise dayalı fetvayı reddetmek.
4.      Zina; Ergenlik yaşına bir kimsenin nikahsız ve şüphesiz olarak önden cinsi münasebette bulunmasıdır. Hükmü;Bekar kişi zina ederse 100 değnek vurulur. Evli kişi zina ederse recmedilir. NUR SÜRESİ 2; ‘’ Zina eden kadınla zina eden erkekten her birine yüzer değnek vurun. Eğer Allah’a ve ahiret gününe inanıyorsanız bunlara Allah’ın dinini tatbikte acıyacağınız tutmasın. Müminlerden bir zümre de bunların azabına (tatbik edilen cezalarına ) şahit olsun. HŞ; ‘’Zina eden , mü’min olduğu halde zina etmez.’’ ‘’Allah katında en büyük günahlardan biri de komşu karısıyla zina etmendir.’’
5.      Livata;(erkekler arasında cinsi ilişki); NEML SÜRESİ 54-55; ‘’Gerçek, siz kadınları bırakıp da şehvetle mutlaka erkeklere yanaşacak mısınız? Hayır, siz beyinsizlikte (ahmaklıkta) devam edegelen bir kavimsiniz.’’ HŞ; ‘’Allah Lut kavminin fiili gibi fiilde bulunan kimseye lanet etsin.’’ ‘’Üç kimse var ki Allah onların Lailaheillallah şehadetini kabul etmez; Birbiri üzerine binen erkek, birbiri üzerine binen kadın ve bir de zulmeden hükümdar.’’ (Taberani) Hükmü; Her iki tarafta recmedilir. Ebu Hanefi ye göre ta’zir (100 değnek) cezası verilir.
6.      Hayvanlara temasta bulunmak; HS;’’ Dört kimse var ki Allah’ın gazabına uğramış olarak sabahlar ve Allah’ın hışmına uğramış olarak akşamlar; Kadınlara benzemeye özenen erkekler, erkeklere benzemeye özenen kadınlar, hayvana temasta bulunan ve lutilik yapan.’’ (Taberani-Beyhaki) Hükmü; Ta’zir cezası uygulanır.
7.      Alkollü maddeler kullanmak; MAİDE SÜRESİ 90; ‘’Ey iman edenler, içki, kumar, tapınmaya mahsus dikili taşlar, fal okları ancak şeytanın murdar işindendir. O halde bunlardan kaçının ki, korktuğunuzdan kurtulup, umduğunuza eresiniz.’’ HS; İçki kötülüklerin anasıdır.’’ ‘’Çoğu sarhoş edenin azı da haramdır.’’ ‘’Allah alkollü içkiye, onu içene, dağıtana, alıcısına, satıcısına, sıkıp imal edene, kendisine hazırlanana, taşıyana, kendisi için taşınana lanet etmiştir. (etsin)(Ebu Davud) ‘’Kim zina eder veya alkollü içki içerse, insan üzerindeki entariyi baş kısmından çıkardığı gibi Allah ondan imanı öylece çekip alıverir.’’(Hakim) ‘’Her sarhoş eden şey haramdır’’(Buhari), ‘’İçki içen mümin olduğu halde içki içmez’’ (Taberani)
8.      Kötü arkadaş edinmek; Tevbe 119;‘’Ey iman edenler! Allah’tan korkun, içi dışı doğru olanlarla beraber olun’’ ALİ İMRAN 28; ‘’Müminler, müminlerden başkası olan kafirleri dost edinmesinler. Her kim bunu yaparsa Allah’tan ilişiği kesilmiş olur.’’  Üzüm üzüme baka baka kararır. HS;’’ Allah kimin hakkında hayır irade ederse, ona iyi bir dost ve arkadaş verir; Hak ve hakikati unutacak olursa kendisine hatırlatır. İyilik yapmayı hatırlayacak olursa o kendisine yardımda bulunur.
9.      Hırsızlık;(Başkasına ait olan bir malı (şeyi) gizli yoldan haksız olarak almaktır. MAİDE 38; ‘’ Erkek hırsızla kadın hırsızın –haksız yoldan elde ettiklerine bir ceza ve Allah’ın insanlara ibret verici bir azabı olmak üzere- ellerini kesin. Allah mutlaka galiptir ve yegane hüküm ve hikmet sahibidir. Fakat hırsız yaptığı o haksız hareketinden sonra tevbe edip, kendini düzeltirse, şüphesiz ki Allah onun tevbesini kabul eder. Çünkü Allah çok bağışlayan ve çok merhamet edendir.’’ Resulullahh’ın sav biat istediği şeyler; ‘’Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmayacağınız, hırsızlık yapmayacağınız, zina etmeyeceğiniz, çocuklarınızı öldürmeyeceğiniz, kendi aranızda iftira düzüp bühtanda bulunmayacağınız, aklen ve şer’an uygun olan hususta isyan etmeyeceğiniz üzere bana söz verip bey’at ediniz.’’
10.  Adam öldürmek: MAİDE 32; ‘’Kim bir canı, bir can karşılığında veya yeryüzünde fesad çıkarmaktan dolayı olmayarak öldürürse, bütün insanlığı öldürmüş gibidir. Kim de onu kurtarırsa bütün insanlığı diriltmiş gibidir.’’ NİSA 93; ‘’ Kim bir mümini kasden öldürüşe, cezası içinde ebedi kalıcı olmak üzere Cehennem’dir.’’
11.  Namuslu ve iffetli kadınlara zina isnad etmek. Nur suresi 4-5; ‘’ Namuslu hür kadınlara zina isnadıyla iftira atan, sonra da bu hususta dört şahit getiremeyen kimselerin her birine 80 değnek vurun. Onların ebediyyen şahitliklerini kabul etmeyin. Onlar fasıkların ta kendileridir. Meğer ki bundan sonra tevbe edip kendilerini düzeltirlerse, o taktirde Allah çok bağışlayan ve çok merhamet edendir. NUR 23;’’ Bunlar dünyada da ahirette de lanetlenmişlerdir.’’ HS; ‘Kim bir gayr-i müslim vatandaşa zina isnad ederse, kıyamet günü ona ateşten bir değnekle had (ceza) vurulur.’
12.  Gerektiği halde şahitlikten kaçınmak; Bakara 283; ‘’Şahitliği gizlemeyin. Kim onu gizlerse herhalde onun kalbi günahkar olur. Allah yaptıklarınızı hakkıyla bilendir.’’ HŞ; ‘’ Çağırıldığı zaman şahitliği gizleyen kimse, yalan yere şahitlik eden kimse gibidir.’’
13.  Yalan yere şahitlikte bulunmak; Furkan 72-73; ‘’Onlar yalan şahitlik etmezler, boş ve kötü lakırdıya rastladıklarında şerefli olarak ondan yüz çevirirler.’’ HŞ; ‘’Yalancı şahit, Allah kendisine cehennem ateşini gerekli kılmadan elbette ki yerinden ayrılamaz.(henüz ayakları olduğu yerden kalkmadan cehenneme atılır.)’’
14.  Yalan yere yemin etmek.(Allah’ı cc şahsi çıkara ve dünyevi maksada alet edip kötüye kullanmaktır.) Bakara 224; ‘ Allah’ı yeminlerinizden dolayı, iyilik etmenize (kötülüklerden sakınmanıza), insanların arasını bulmaya engel yapmayın. Allah gereği gibi işitici ve yeteri kadar bilendir.’ HS; ‘Mü’min korkak yada cimri olabilir; ama asla yalancı alamaz.’ ‘Büyük günahların en büyüğü, Allah’a eş-ortak koşmak ve yalan yere yemin etmektir:’
15.  Gasp (Başkasına ait bir şeyi zorla alma-zapt etme) HS; ‘Hiçbir Müslümana, kardeşinin değneğini gönül rızası olmadan alması helal olmaz. Bunun sebebi, Allah’ın Müslümanın malını Müslümana haram kılmasının şiddetinden ileri gelmektedir.’ ‘Kim haksız olarak topraktan bir karış gasp ederse, kıyamet günü gasp ettiği toprakla birlikte yerin yedi kat dibine batar.
16.  Savaştan ve savaş meydanından kaçmak
17.  Riba –faiz
18.  Haksız yere yetim malı yemek
19.  Rüşvet
20.  Anne babaya karşı gelmek
21.  Akrabalardan ilişkiyi kesmek
22.  Peygamber adına hadis uydurmak
23.  Namazı vaktinde kılmamak
24.  Ramazan orucunu vaktinde tutmamak
25.  Ölçü ve tartıyı noksan kullanmak
26.  Zekat vermemek
27.  Gücü yettiği halde hacca gitmemek
28.  Haksız yere adam öldürmek
29.  Ashab-ı kirama dil uzatmak
30.  Din alimlerine dil uzatmak
31.  Zalimler hesabına jurnalcilik yapmak
32.  Diyaset (namusunu kıskanmak)
33.  Kıyadet (kendi karısı ya da bir mahremiyle yabancı bir erkek arasında vasıta olmak)
34.  İyiliği emretmeyi, kötülükten men etmeyi terk etmek
35.  Sihir
36.  Kur’an okumayı öğrendikten sonra unutmak
37.  Diri bir hayvanı ateşe atıp yakmak
38.  Kadının kocasının cinsel isteğini reddetmesi
39.  Allah’ın rahmetinden ümidini kesmek; ANKEBUT 23; ‘’Allah’ın ayetlerini ve O’na kavuşmayı yalanlayanlar (yok mu). İşte Benim rahmetimden (ancak) onlar rahmetini kestiler. Böylece pek acıklı azap da onlaradır.
40.  Allah’ın azabından emin olmak
41.  Ölü hayvan eti yemek
42.  Domuz eti yemek
43.  Başkasını arkasından yerip çekiştirmek. Gıybet
44.  Kumar oynamak
45.  İsyan edip başkaldırmak (zulmetmek)
46.  Hakimin bilerek halktan yüz çevirmesi
47.  Yol kesip başkasının malını zorla almak
48.  Zihar
49.  Günah işleyene yardımcı olmak
50.  Şehveti tahrik edici musiki
51.  Bakılması haram olan yerleri açmak
52.  Dinen farz ve vacip kılınan hakları ödememek
53.  İntihar
54.  İdrar ve gaita gibi necasetten korunmamak
55.  Verdiği zekat ve sadakayı başa kakmak
56.  Kaderi yalanlamak yada inkar etmek
57.  Kahin ve müneccimi tasdik etmek
58.  Soya sopa sövmek
59.  Allah’tan başkasının adına kurban ve adak kesmek
60.  Çocuğu itikatsız ve sapık yetiştirmek
61.  Kötü örnek olmak , fena çığır açmak
62.  Müslümana silah çevirmek
63.  Karşısındakini küçük düşürmek için tartışmak
64.  Hadımlaştırmak
65.  Nimete karşı nankörlük
66.  Zaruri ihtiyaçtan arta kalan suyu vermemek
67.  Kabe’ ye hürmetsizlik etmek
68.  Başkasının günah ve kusurlarını araştırmak
69.  Müslümanın Müslümana kafir demesi
70.  Nikahlı karıları arasında adaleti gözetmemek
71.  İstimna (elle doyuma ulaşmak)’da ısrarcı olmak, zaruret dışı başvurmak ve alışkanlık haline getirmek
72.  Aybaşı yada lohusa kadınla cinsel yaklaşmada bulunma
73.  Fazla kar sağlamak, Stokçuluk yapmak
74.  Eroin ve benzeri uyuşturucu maddeleri kullanmak-satmak-aracı olmak
75.  Cuma ezanı okunduğu halde alım satımda bulunmak
76.  Başkasının evine kapı penceresinden kötü niyetle bakmak
77.  Başkasının evine izinsiz girmek
78.  Gıybet
79.  İsraf
80.  Erkeğin kadına , kadının da erkeğe benzemesi
81.  İşçinin ücretini vermemek yada geciktirmek
82.  Yabancı kadınla tenha kalmak
83.  Müslümanın gelip geçtiği yollara pislik ve süprüntü atmak
84.  Hiç ölmeyecekmiş gibi sadece dünya için yaşamak
85.  Anne babaya asi olmak, onlara eziyet etmek
86.  Hakka tecavüz
87.  Yalan söylemek
88.  Yetime  zulmetmek
89.  Rasûlüllah’a sav  isyan etmek ve itaat etmemek; MUHAMMED 32; ‘’Küfredip te Allah yolundan sapanlar, hidayet kendilerine besbelli olduktan sonra bile peygambere muhalefette bulunanlar, Allah’a hiçbir şeyle zarar veremezler. O , bunların amellerini boşa çıkarır.’’
90.  Allah’ı anlatma ve yayma vazifesinden kaçmak
91.  Karşı cinsin mahrem yerlerine bakmak
92.  Kendi cinsinin mahrem yerlerine bakmak
93.  Mut’a nikahı
94.  İdarecinin halkını aldatması, zulmetmesi ve adaletsizlik yapması
95.  Kibirlenmek. kendini beğenmek. Övünmek
96.  Erkeğin erkekle, kadının da kadınla evlenmesi
97.  Birisine iftirada bulunmak
98.  Kamu malından. ganimetten. devletten ve zekat malından çalmak
99.  Haram yemek
100.          İki kişi arasını bozmak için çalışmak
101.          Allah’tan başkasının adı ile kesilmiş eti yemek
102.          Haraç toplamak
103.          Münafıklık, ikiyüzlülük
104.          Emanete hıyanet etmek
105.          İhanet etmek
106.          Toplumu ilgilendiren bir bilgiyi gizlemek,
107.          Sadece dünya için öğrenmek ve çalışmak
108.          Başkalarının söz ve sırlarını öğrenmeye çalışmak
109.          Lanet etmek
110.          Sözünde durmamak, ahde vefasızlık
111.          Kadının kocasına haksız yere huysuzluk yapması
112.          Söz taşımak, koğuculuk
113.          Ölünün ardından ağıt yapmak
114.          Nesebe ve soya sövmek
115.          Mukaddes değerlere sövmek
116.          Başkalarının hukukunu çiğnemek ve serkeşlik etmek
117.          Bir cemaatin gıybetini yapmak
118.          Başındaki imamının helal dairede ki emirlerine  itaatsizlik etmek.
119.          İnsana eziyet etmek, sövmek, küfretmek
120.          Hayvana eziyet etmek
121.          Allah dostlarına düşman olmak
122.          Elbiseyi kibir maksatlı uzatmak
123.          Elbise veya kendisine emanet edilen nimetlerle gösteriş yapmak
124.          Erkeğin ipek elbise giymesi ve altın takması
125.          İnsanlara yol gösteren levhaları tahrip etmek
126.          Delalete çağırmak. Kötü bir çığır açmak,
127.          Fitnenin kapısını açmak. Bir kötülüğün başlamasına sebep olmak
128.          Dövme yaptırmak
129.          Herhangi bir kesici aleti , silahı kardeşine doğru tutarak korkutmak
130.          Bilerek babasından başkasına baba isnadında bulunmak
131.          Uğursuzluğa inanmak
132.          Altın ve gümüş kaptan yemek yemek ve içmek
133.          Kur’an ve dini konularda deliller aramak
134.          Zayıflara eziyet edip zulmetmek
135.          İyiliğe karşı nankörlük yapmak
136.          Hayvanın yüzünü dağlamak
137.          Harem bölgesinde taşkınlık yapmak
138.          Özürsüz Cuma namazını terk etmek, bunda ısrarcı olmak
139.          Müslümanı gizlice izlemek ve mahremlerini açığa çıkarmak
140.          Kendisi için istediği bir şeyi kardeşi için istememek
141.          Allah’ı ve Resulünü her şeyden daha fazla sevmemek
142.          Bir kötülük gördüğü zaman gücü yettiği halde eliyle, diliyle düzeltmeye çalışmamak veya kalben buğz etmemek (dua etmemek) 
143.          Gereksiz ve boş konuşma
144.          Hayasızlık
145.          Kaba ve çirkin konuşmak
146.          İmamına biat etmemek
147.          Müslüman kardeşi ile bir yıl dargın kalmak(onun kanını dökmüş gibidir)
148.          Cezayı hak etmiş bir insanın cezasını kaldırmak için aracı olmak
149.          Allah yokmuş ve yaptıklarını görmüyor ve işitmiyormuş gibi yaşamak
150.          Anne ile yavrusunun arasını ayırmak
151.          Vasiyet etmeden ölmek
152.          Karı kocanın birbirlerinin sırlarını ifşa etmesi
153.           Hanımına dübüründen cima etmek
154.          Dinde aşırı gitmek
155.          Cimrilik
156.          Savurganlık, israf, iktisatsızlık, 
157.          Mecliste düzeni bozarak oturmak
158.          Hased etmek
159.          Hırs göstermek
160.          Namaz kılanın önünden geçmek
161.          Cemaat istemediği halde imamlık yapmak
162.          Kocası kendisine küs olarak gecelemek
163.          Ezanı duyup ta icabet etmemek
164.          Sihir büyü yapmak
165.          Oğlu ölünce isyankar tavır takınmak
166.          Kur’an okunurken O’nu dinlememek, başka şeylerle meşgul olmak