Bir Müslüman Hasta Ziyaretinde Nelere Dikkat etmeli.

HASTA ZİYARETİNDE
·         Hasta bir tanıdığı varsa onu ziyaret eder. Peygamberimiz (sav); “Kim bir hastayı veya müslüman kardeşini Allah için ziyaret ederse melekler ona; “Hoş yaşayasın ve gidişinde hoş oldu. Cennette de kendine güzel bir konak hazırladın” derler.
·         Ziyarete gitmeden önce bir ihtiyacı var mı diye sorar ve imkânıdâhilinde temin etmeye çalışarak gider
·         Durumuna göre fazla rahatsız etmeyecek kadar yanında kalır.
·         Kulaktan duyma bilgiler ile hastaya tavsiyelerde bulunmamalı.
·         Gereksiz konuşmalarla hastayı rahatsız etmemeli
·         Hastanın yanında yüksek sesle konuşmamalı
·         Hastaya şifa bulması için dua etmeli.
·         Hastanın eline tada alnına elini koyarak nasıl olduğunu sorar, sabır tavsiye eder ve şükretmesini telkin eder.
·         Eğer hasta geleni dinleyebilecek durumda ise hastaya hastalığın fazileti ve avantajlarından bahseder. Şunlar söylenebilir;

a.      Bir müslümanın başına hastalık, bela , üzüntü  gelir ve müslüman buna sabreder ve şikayet etmez ise, Allah buna karşılık onun günahlarından bir kısmını bağışlar.
b.      Allah sevdiklerini bela , musibet ve hastalıklarla imtihan eder. Kulunun kendisine karşı isyan etmeyişini ve sabrı cemil ile sabredişini görmek için. Kulunun bu haline çok sevinir.
c.       Hastalık ile insan acizliğini daha iyi anlar ve Allah’a daha çok yakınlaşır. Yaratılma gayesini anlamış olur.
d.      Allah u Teala buyurdu ki; İzzetim ve Celalim hakkı için, affetmek istediğim kulumun, gerek bedeninde bir hastalık, gerekse rızkında bir eksiklik vererek tüm hatalarını bağışlamadan dünyadan çıkartmam.”
e.      Kim bir musibet anında “inna lillahi ve inna ileyhi raciun” derse, Allah onun musibetinikaldırıp, sonunu iyi kılar.
f.        Hastalandığı zaman hamdeden bir müslümana Allah şöyle der; “Bu kulumun ruhunu alırsam mutlaka onu cennetime koyacağım. Şifa verip iyileştirirsem, ona etinden daha iyi bir et, kanından daha iyi bir kan vereceğim. Üstelik tüm günahlarını da örtüp, bağışlayacağım.
g.      Kime, gerek malına, gerek canına bir musibet gelirde, sabreder, kimseye açık şikayet etmezse, artık Allah’ın onu bağışlaması bir hak olur.
·         Hastadan kendisine dua etmesini rica eder. Çünkü Peygamberimiz SAV şöyle buyurmuştur; “Bir hastanın yanına varırsanız, size dua etmesini söyleyin. Çünkü onun duası meleklerin duası gibidir.”
·         Hasta yemeğe ve içmeye zorlanmaz. Çünkü Peygamberimiz SAV şöyle buyurmuştur; “Hastalarınızı yemeğe içmeğe zorlamayın. Şüphesiz Allah onlara hem yedirir, hem de içirir.”
·         Hasta olan kişiye tedavi olması için telkinde bulunur. Çünkü Peygamberimiz SAV şöyle buyurmuştur; “Tedavi olun! İhtiyarlık dışında, Allah ilaçsız hiçbir hastalık yaratmamıştır.”
·         Kendisinde bulaşıcı bir hastalık varsa hasta ziyaretine gitmez.
·         Yılda bir sefer kan aldırır.Peygamberimiz SAV şöyle buyurmuştur; “Tedaviler arasında kan aldırmak en faydalı olandır.Kan aldırmak için en uygun günler 17., 19. 21. Günlerdir.
·         Peygamberimiz SAV şöyle buyurmuştur; “Karın ağrısından ölen şehiddir. Karın ağrısının devası baldır.”
·         Peygamberimiz SAV şöyle buyurmuştur; “Çörek otunda, ölüm hariç her türlü hastalık için şifa vardır.”
·         Peygamberimiz SAV şöyle buyurmuştur; “Mantar, bir kudret helvasıdır. Suyu göze şifadır.”
·         Hastaya şu duayı yapılır; “Ey insanların Rabbi olan Allahım! Sıkıntıyı gider, şifa ver. Şifa veren ancak sensin. Sen den başka şifa veren yoktur. Hastanın, tüm hastalıklarını gideren bir şifa ver.”
·         Hastanın yanında “ayet el Kursi, Fatiha süresi, Felak ve Nas süreleri, İhlâs süresi, cevşen ve Ashab-ı Bedir okumak ta faydalıdır.
·         Peygamberimiz SAV şöyle buyurmuştur; “ Elini, vücudunun ağrıyan yerine koy ve 3 kere “Bismillah” de. 7 kere de;”Euzü billahi ve kudretihi min şerri ma ecidu ve uhaziru” de.
·         Peygamberimiz SAV şöyle buyurmuştur; “Nazar haktır, eğer kaderi bir şey geçseydi, nazar onu geçerdi” Nazardan korunmak için  “ayet el Kursi, Fatiha süresi, Felak ve Nas süreleri, İhlâs süresi, cevşen ve Ashab-ı Bedir okumak ta faydalıdır.

·         Peygamberimiz SAV şöyle buyurmuştur; “Akşam olup karanlık basınca, çocuklarınızın dışarı çıkmalarına engel olun! Çünkü o saatlerde şeytanlar faaliyete geçerler.” 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder