HASTALANDIĞINDA ve BAŞINA MUSİBET GELDİĞİNDE

HASTALANDIĞINDA  ve BAŞINA MUSİBET GELDİĞİNDE
·         Hastalandığında şikâyet etmez ve isyan etmez. Bilir ki; Allah bu sıkıntıya katlanamayacak olsaydım bana bu hastalığı vermezdi.
·         Derdine derman arar, Kulaktan duyma bilgilerle değil işin ehline sorarak derman arar.Bundan dolayı da Allahın huzurunda hesap vereceğini bilir.
·         Hastalığın avantajlarını düşünür ve hamd eder.
·         Başına böyle bir musibetin gelmesinin sebeplerini araştırır ve gereğini yapmaya çalışır.
a.      Yaptığı bir hata veya günahtan dolayı hatırlatma olarak gelmiş olabilir. O zaman hatasından dolayı tevbe eder ve bağışlanma diler. Hatasını düzeltmeye çalışır.
b.      İhmalinden ve tedbir almayışından dolayı gelmiş olabilir. Tevbe eder, sabreder, şikayet etmez ve hatasını telafi etmeye çalışır. Kendine ders çıkarır.
c.       Allah u Teala kulunun hastalık durumunda ne yapacağını görmek için böyle bir hastalık göndermiş olabilir. Bu durumda sabreder, şikayet etmez ve haline hamd eder.
d.      Daha büyük bir musibetin gelmesini engellemek için gelmiş olur. Bu durumda da sabreder ve hamd eder.
e.      Günahlarından temizlendirilmek için verilmiş olabilir. Bu durumda da; hesabını ahirete bırakmayarak dünyada halleden ve ahirete günahsız gitmeme vesile olacak bu imtihanı veren Allah’a hamd eder.
·         Dua eder;“Ey insanların Rabbi olan Allahım! Sıkıntımı gider, şifa ver. Şifa veren ancak Sensin. Senden başka şifa veren yoktur. Bana öyle bir şifa ver ki ben de hiçbir hastalık bırakmasın .” “Bana dayanma gücü ver, beni isyan edenlerden eyleme, her halükarda (küfür ve dalalet haricinde) hamd eden kullarından eyle!”

·         Bir ilaç kullanacağı zaman şunu söyler;” Bismillahirrahmanirrahim. Allahım şifa veren ancak sensin. Bu ilacı hakkımda şifa vesilesi eyle.”
·         Başkalarına dua eder. Çünkü hastanın duası geri çevrilmez.
·         Hastalık vakti yatarak geçecek ise bu vakti zikir, kaset dinleyerek yada kitap okuyarak ilim tahsil ederek geçirir.Yada tefekkür ederek ve muhasebe yaparak geçirir. Hastalar risalesini okur veya dinler.
·         Kesinlikle namazlarını aksatmaz. Abdest alamıyorsa teyemmüm ile namaz kılar, ayakta ve oturarak namaz kılamıyorsa yatarak ve ima ile namaz kılar, ama mutlaka kılar.
·         İnleyerek başkalarına kendini duyurmaya çalışmaz, sabreder. Tahammül üstü olan ve iradesi dışında ortaya çıkanlardan mesul değildir.
·         Hastalığı kendini acındırmak için kullanmaz.
·         Hastalık anında bile gücü nisbetinde başkalarını rahatsız etmemeye gayret eder.
·         Sadaka verir ve hayırda bulunur. Çünkü sadaka belaları defeder.
·         Eğer sağlığına zarar verecekse oruç tutmaz.
·         Miras bırakacak miktarda malı var ise mirasını yazar. Borç ve alacaklarını yazdırır.
·         Allah u Teala’nın vereceği büyük mükafatı düşünür sabreder ve hamd eder.
·         Acısından dolayı çevresine karşı agresifleşmez. Bilir ki zaten Allah bu acı içinde iken sabredip sabretmeyeceğini görmek istiyor. Asıl imtihan budur.

·         Hapşırdığı zaman “ELHAMDÜLİLLAH” der. Bunu duyan kimse “YERKAMUKALLAH” der. Hapşıran kimse “YEHDİNA VE YEHDİ KÜMULLAH” veya “YAĞFİRULLAHİ LENA VELEKÜM”  der.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder