SEYAHATE ÇIKARKEN VEYA ARABA KULLANACAĞI ZAMAN

BİR MÜSLÜMANIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER SEYAHATE ÇIKARKEN VEYA ARABA KULLANACAĞI ZAMAN

·         Arabaya binerken 3 defa bismillah der ve şu duayı okur “SUBHANELLEZİ SAHHARA LENA HAZA VEMA KÜNNA LEHU MUKRİNİN. VE İNNA İLA RABBİNA LEMUNKALİBUN” (Bunu bizim emrimize veren Allah’a hamd olsun, yoksa biz buna güç yetiremezdik.)
·         Seyahate çıkmadan önce plan yapar. Şu soruları ve cevaplarını belirler ki; Allah rızası için yapılan faydalı  bir yolculuk olsun.
a.      Nereye gideceğim?
b.      Ne zaman ve nasıl gideceğim?
c.       Gittiğimde yapacağım işlerin randevusunu aldım mı?
d.      Niçin gideceğim?
e.      Giderken geçen vaktimi nasıl değerlendireceğim?
f.        Gitmek için gerekli yol hazırlıklarımı yaptım mı?
·         2 rekât hacet namazı kılar. Yolculuğunun iyi ve hedefine uygun geçmesi için Allah’a dua eder.”Allahım! Bu yolculuğumu hayırlara vesile eyle. İnsi ve cinni şeytanların şerrinden muhafaza eyle. Maksudum olan yere gidebilmeyi, vazifelerimi yapıp hayırlısı ile geri gelebilmeyi nasip eyle. Kazadan, beladan, beni sıkıntıya düşürecek durumlara düşmekten beni muhafaza eyle!”
·         Vasiyet edecek bir şeyi varsa vasiyetini yazar.

·         Gideceği yol güzergâhından birilerini haberdar eder ki olumsuz bir durumda kendine ulaşılabilsin.
·         Yolculuğun kolay olanını seçer. Çok gerekli olmadıkça zorunu tercih etmez.
·         Sadaka verir.”Az sadaka çok belayı defeder”
·         Makbul olan insanlardan kendisine dua etmelerini ister.
·         Yapacağı ve götüreceği şeyleri yazar ve yolculuğa çıkmadan önce kontrol eder.
·         Eğer araba ile yolculuk edecekse yol boyunca dinleyeceği şeyleri yanına alır.
·         7 sefer Ayet el Kürsi okur ve dua ederek yola çıkar.
·         Yolculukta boş şeylerle meşgul olmaktan ziyade, zikir, dinleyerek ya da okuyarak ilim öğrenmek şeklinde geçirir.Her hangi bir işi yoksa tesbih söyler (açıktan veya gizli) “SUBHANALLAH, ELHAMDULİLLAH, ALLAH U EKBER, YA LATİF, ESTAĞFİRULLAH, BİSMİLLAHİLFETTAH,  YASİN SURESİ, 51 FATİHA, gibi” veya Peygamber Efendimize (sav) salât u selam getirir. “Allahumme salli ala Muhammedin ve ala ali Muhammed, esselatu vesselamu aleyke Ya Resulallah , Elfü elfin salatin ve Elfü elfin selamin aleyke ya Resulallah  gibi”
·         Namazlarını aksatmaz. Olumsuz durumlarda cem eder, ancak kılmamazlık etmez. Namazlarını seferi hükmüne göre kılar.Uçakta, otobüste veya ayakta duramayacağı bir vasıtanın içinde ise oturarak namazını eda eder.
·         Yolculuğu sıkıntıya sokacaksa oruç tutmaz, kazaya bırakır.

·         Eğer şoför kendisi ise, kendisine emanet edilen kişilerin zarar uğramayacağı şekilde şoförlük yapar. Dini hükmü unutmaz.”Bir insan trafik kurallarına uymayarak kaza yapar ve birisini öldürürse katil olur, kendisi ölürse intihar etmiş olur.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder