ALLAH (cc) isimleri Ve Kısa Anlamları Açıklamaları

ALLAH (cc) isimleri Ve Kısa Anlamları Açıklamaları
                Bir müminin vazifelerinin başında Allah’ı bilmek ve tanımak gelmektedir. Allah kainatı isimlerinin tecellisi olarak yaratmıştır. Bize düşen de; bu isimleri ve tecellilerini öğrenerek Rabbimizi tanıma, O’nu sevmek ve O’na gereği gibi kulluk yapmaktır.
“Kim Allah’ın 99 ismini öğrenir ve bellerse, Allah O’nu cehenneme koymaktan ar eder.”
“En güzel isimler Allah’ındır. Öyleyse Allah’tan bir şey isteyeceğiniz zaman O’nun isimlerini vesile kılarak isteyin.”

ALLAH cc. Halık’tır. Kainatta var olan, bildiğimiz bilemediğimiz her şeyi yaratandır. O’ndan başka yaratma gücüne sahip bir varlık yoktur. Var olan şeylerle bir şeyler icad etmek yaratmak değil meydana getirmektir. Öyleyse “yarattım” deme, “meydana getirdim” de, şirke girme!


ALLAH cc. Malik ül mülk’tür. Bu kâinattaki her şeyin ve bizim sahibimizdir. Bunun için mülkünde dilediğince hareket eder. Bizim O’na bunu niçin yaptı diye hesap sorma hakkımız yoktur. Sadece hikmetini anlamaya çalışmakla mükellefiz.

ALLAH cc. Rezzak’tır. Bu kâinattaki her varlığın rızık vericisidir. Her varlığın rızkını garanti altına almıştır. Yeterki sen sana düşeni yap, sebeplere riayet et. Çalışmazsan rızkın gelir amma, yaratılış gayene zıt davranıp tembellik gösterdiğin için cezaya maruz kalırsın. Çünkü Sen bu dünyaya sana verilen cüz-i iradenin hakkını vermek için gönderildin.

ALLAH cc. Ehad’ tır ve Kadir’dir. Kainatın tek idarecisidir ve her şeye gücü yetendir. Eşi-ortağı olsaydı hem kaos olurdu, hem aciz olurdu. Bir şeye muhtaç olan Allah olamaz.

ALLAH cc. Rabb’dır. Kullarını terbiye eden ve Kendisinden en çok korkulması gerekendir. Allah cc. her şeyle kullarını terbiye eder. Kul Rabbisinin kendisini ne ile ve nasıl terbiye ettiğini anlamaya çalışmalı ve terbiye olmaya gayret göstermelidir. Ve sadece Allah’tan, Allah’ın ne diyeceğinden korkmalıdır. Yoksa korktuğu şeyi Rabb edinmiş olur ki bu da gizli şirktir.

ALLAH cc. hem Semi’, hem Basir ve hem de Garib’tir. Kullarını her an gören, her an işiten ve bize şah damarımızdan daha yakın olandır. Öyleyse her hareket ve düşüncemizin Allah tarafından bilindiği ve görüldüğünü unutmamalıyız. Bize bizden daha yakın olan Rabbimizin yardımından da mahrum kalmamaya gayret göstermeliyiz.

ALLAH cc. Mucib’dir. Kullarının isteklerine icabet edendir. Kullarına ahirette niyetlerine göre hüküm verecek olandır. Öyleyse Allah’tan neyi nasıl isteyeceğimizi öğrenmeli ve edebince hakkımızda hayırlı olanı istemeye çalışmalıyız. Bizlerin dua etmek üzere dünyaya gönderildiğimizi, dua etmez isek hiçbir ehemmiyetimizin kalmayacağımızı bilmeliyiz. Dualarımıza, hakkımızda hayır olması durumuna göre bazen aynı şekilde, bazen farklı bir şekilde ve bazen de ahirette mükâfatını görmek üzere icabet edileceğini de unutmamalıyız.

ALLAH cc. Habib ve Mabud’ dur. Sevilmeye, dost olmaya ve ibadet edilmeye en layık olandır. Çünkü Allah cc. bütün bu nimetleri bizlere karşılıksız olarak vermiştir. Bizleri yokluk aleminden varlık alemine çıkarmıştır. O bize bir değer vermeseydi biz bir hiçtir. Bizlerin hoşuna giden ve sevilmeye layık gibi görünen her şeyi yaratan ve bizim hizmetimize sunan O’dur cc. Bu güne kadar dostluğundan hiç zarar görülmeyen ve bundan sonrada hiçbir zarar görülmeyecek olandır. Öyleyse O’nunla dost olmaya ve dostluğunu kazanmaya gayret göstermeli, hakiki manada sadece O sevilmeli (diğer varlıklar O’ndan dolayı sevilmeli) ve sadece O’na kulluk edilmelidir.

ALLAH cc. Alim’dir. Her şeyi bilendir. Her türlü bilgi O’nda vardır. Ve gizli yada açık yapılan her şeyi bilir. Öyleyse kalbimizden yada aklımızdan geçen her şeyin O’nun tarafından bilindiğini bilmeli; söz, düşünce ve tavırlarımıza dikkat etmeliyiz. Öğrenmek istediğimiz bilgileri de O’ndan talep etmeliyiz.

ALLAH cc. Rahman’dır. Dünyada mümin yada kafir ayırt etmeden her mahluka rahmet edendir. Kendisine her gün isyan eden bir sürü insan varken, onlara bile rahmetini esirgemeyendir.

ALLAH cc. Rahim’dir. Dünyada ibadet zahmetine katlanarak kulluk şuuruna uygun hareket etmeye çalışan kullarına (hak etmedikleri halde) mahşer günü lutfuyla rahmet edip, ahirette bağışlayacak ve ebedi cennetini lutfedecek olandır. Öyleyse hem sevilmeye hem de ibadet edilmeye en layık olandır.

ALLAH cc Tevvab ve Gaffar ve Sabur’dur. Kullarını çokça bağışlayandır. Bu kadar çok hata,kusur ve günahımıza rağmen bizleri bağışlayandır. Yaptığımız günahların cezasını vermekte acele etmeyen ve bizlere tövbe etmemiz için imkan ve zaman verendir. Günah işlemekten daha büyük problem günahından pişman olmamak ve tevbe etmemektir. Günahlarımıza karşılık tevbe kapısını açan Allah cc. hem sevilmeye hem de ibadet edilmeye en layık olandır.

ALLAH cc. Settar’dır. Günahları, kusurları örtendir. Böylece kendimizi düzeltmek için fırsat verendir. Öyleyse sadece Allah’ın bildiği günahlarımızı başkalarına anlatmamalı, düzeltmek için bize verdiği bu gizlilik fırsatlarını iyi değerlendirip hatalarımızı düzeltmeye çalışmalıyız. Kendimizi düzeltme fırsatı veren Allah cc sevilmeye en layık olandır.

ALLAH cc Şafi’ ve Kafi’dir. Her türlü şifayı veren ve her türlü şeye yetendir (Kafi gelendir). Allah cc. dermansız dert vermemiştir. Maddi ve manevi her derdin dermanını vermiştir. Yeter ki kul doğru araştırsın ve doğru istesin. Allah kullarının her şeyine yetecek güç ve kudrete sahiptir.

ALLAH cc. Eman ve Hafid’dır. Hem Kendisine sığınılan ve hem de Kendisine sığınanları koruması altına alandır. Şu dünyada insanın üstesinden gelemeyeceği bir sürü problem ve güç vardır. Bütün bunlara karşı insan her şeyin sahibi olan Allah’a dayanır, böylece koruma altına girer. Kullarını dertleriyle baş başa bırakmayıp, dertlerine derman olan Allah cc. sevilmeye ve ibadet edilmeye en layık olandır.

ALLAH cc. Mahmud  ve Subhan’dır. Hamd edilmeye ve tesbih edilmeye (hatırlanmaya) en layık olandır. Allah cc. kainatı en mükemmel bir şekilde yaratmış ve kullarının her türlü isteğini helal dairesinde vermiştir. Böylece kullarının günaha girmemeleri için gerekli olan her şeyi de yaratmıştır. Hak etmediğimiz halde bizlere bu nimetleri ihsan eden ve bütün bu nimetleri kusursuz yaratan Allah cc. tesbih edilmeye ve Kendisine teşekkür edilmeye en layık olandır.

ALLAH cc. Evvel , Ahir, Hayy ve Mümit’tir. Başlangıcı olmadığı gibi sonu da yoktur. Ezeli ve Ebedi’dir. O’na zarar verebilecek hiçbir güç te yoktur. Hayat veren ve öldürendir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder