Hamd ne demek.? Hamd etmenin Faziletleri nelerdir.?

hamd
HAMD ETMENİN FAZİLETLERİ

   Allah u Teala’ya verdiği nimetlerden dolayı daima hamd etmeliyiz. Çünkü, Allah u teala “Bana şükredin ve nankörlük yapmayın” diye emrediyor. Hiçbir faydası olmasa bile insan bunun için daima hamd etmelidir.

Hamd eden kişi şunları yapmış ve kazanmış olur;
·         Sahip olduğu nimetlerin (mal, kazanç, başarı, ilim, itibar, vs.) Allah’tan geldiğini ilan etmiş olur. Böylece nankör olmadığını Allah’a ispat etmiş olur.
·    
   
Elde ettiği nimetlerden dolayı kibre ve enaniyete girmez. Böylece günahtan kurtulmuş olur.
·         Acizliğini anladığını ilan etmiş olur. Böylece kul, hiçbir şeyi kendinden bilmez ve her şeyi Allaha cc verir. Yaratılış gayesi olan acizliğini anlama ve Hamd etme sırrını tahakkuk ettirmiş olur.
·         Elindeki nimetler ziyadeleşir. Çünkü Allah u Teala; “ Şükrederseniz nimetlerimi artırırım” buyuruyor.

·         Hamd eden kişi daha şuurlu ve huzurlu ibadet eder. Çünkü kendisine verilen nimetlerin farkında olarak yapılan bir kulluk ve ibadet daha şuurlu ve daha huşulu olur.

HAMD ETMENİN FAZİLETLERİ

·         Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdular ki;"Allah'a hamd ederek başlanmayan her önemli iş bereketsiz olur."Ebû Dâvûd, Edeb 18.
·         "Allah Teâlâ, kulunun bir şey yedikten sonra hamd etmesinden, bir şey içtikten sonra hamd etmesinden hoşnut olur. " Müslim,

·         "Bir kimse her gün yüz defa, lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr, derse, on köle âzâd etmiş kadar sevap kazanır; ona yüz iyilik sevabı yazılır; yüz günahı bağışlanır; bu zikir o gün akşama kadar o kimsenin şeytandan korunmasını sağlar. Bu zikri ondan daha fazla tekrarlayan kimse dışında hiç kimse daha faziletli bir iş yapmamış olur".

·          Resûl-i Ekrem sözüne şöyle devam etti: "Bir kimse günde yüz defa sübhânallâhi ve bi-hamdihî derse, onun günahları deniz köpüğü kadar bile olsa hepsi bağışlanır.Buhârî, Bed'ü'l-halk 11
·         "Bir kimse on defa, lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr, derse, İsmâil aleyhisselâm'ın soyundan dört kimseyi hürriyetine kavuşturmuş gibi sevap kazanır. " Buhârî, Daavât 64

·         “Allah'ın en çok hoşlandığı söz, sübhânallahi ve bi-hamdihî demektir", buyurdu. Müslim, Zikir 85
·         Zikrin en faziletlisini yapmış olur; Rasûlullah-sallallahu aleyhi ve sellem- buyurdu ki:“Zikrin en fazîletlisi, Lâ ilâhe illallah (Allah’tan başka hakkıyla ibâdete lâyık hiçbir ilah yoktur)’, duânın en fazîletlisi ise, Elhamdulillah (Hamd, Allah’a mahsustur) (sözüdür).” [EBU DAVUDİ]

·         "Her namazdan sonra kim otuz üç defa sübhânallah, otuz üç defa elhamdülillâh, otuz üç defa Allâhü ekber der, yüze tamamlamak için de lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, lehü'l-mülkü ve lehü'l-hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr ( Allah'tan başka ilâh yoktur; yalnız Allah vardır. O tektir, ortağı yoktur. Mülk O'nundur, hamd O'na mahsustur. O'nun gücü her şeye yeter) derse, günahları deniz köpüğü kadar çok olsa bile affedilir. " Müslim, Mesâcid

·         Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem rükû ve secdede iken: "Sübbûhün kuddûsün Rabbü'l-melâiketi ve'r-rûh (Allahım! Sen ulûhiyyetine yakışmayan sıfatlardan tamamıyla münezzehsin. Sen bütün kusurlardan ve noksanlardan tamamıyla arınmışsın, mukaddessin. Sen meleklerin ve Rûh'un Rabbisin) derdi.Müslim, Salât 223.

·         "Her birinizin her bir eklemi için günde bir sadaka vermesi gerekir. İşte bu sebeple her tesbih bir sadaka, her hamd bir sadaka, her tehlîl (lâ ilâhe illallah demek) bir sadaka, her tekbîr bir sadaka, iyiliği tavsiye etmek sadaka, kötülükten sakındırmak sadakadır. Kuşluk vakti kılınan iki rek`at namaz bunların yerini tutar. " Müslim,  

·         "Bir kimse sübhânallahi ve bi-hamdihî: Ben Allah'ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve O'na hamdederim, derse, cennette onun için bir hurma ağacı dikilir. "Tirmizî, Daavât 60.

·         Daima hamdeden ve isyan etmeyen bir kul olabilmek için şunlar yapılmalıdır;
·         Şu unutulmamalı; “Allah u Teala bunların hiç birini vermek zorunda değildi.”

·         Vermedi gibi görünenlere karşılık verdikleri sonsuz sayıda olduğu unutulmamalı, Aşırı beklentilere girilmemeli ve aza kanaat edilmeli.

·         Namazlardan sonra yapılan tesbihlerde elhamdülillah derken Allah’ın verdiği nimetler düşünülerek denmeli. İki namaz arasında verilen nimetler düşünülmeli.

·         Eldeki nimetlerin yokluğu düşünülmeli. Bunun için mezarlık ve hastaneler ziyaret edilmeli, Evde hamd edilecek konular üzerine konuşmalar yapılmalı

·         Başımıza gelebilecek bela ve musibetler düşünülmeli (evladımızı-eşimizin-anne babamızın- sevdiğimizin ölebileceği, malın iflası, makamın elinden alınması, başkasına muhtaç hale gelme, sakat kalma vs.) ve gelebilir ihtimaline karşı hazırlanılmalı ki geldiğinde isyan etmeyelim. Her şeyin en kötüsüne razı olanlar başarılı olurlar.


·         Tarih okunmalı, bizden öncekilerin başına gelenler öğrenilmeli. (onların başına gelen bizim başımıza da gelecektir. “Sizden öncekilerin başına gelen başınıza gelmeden mi öleceğinizi zannediyorsunuz” Ayet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder